Рут Колева е родена в София. Баща ѝ е спортистът Неделчо Колев, а майка ѝ – художничка със спортно образование. Има брат близнак, който се занимава професионално със сноуборд.

Рут Колева прекарва по-голямата част от детството си в Бахрейн, Индия и Тайланд, където баща ѝ е треньор. На пет години започва да проявява интерес към музиката, а на девет вече е на сцена по време на прием в Тайланд.

Покрай участието си в третия сезон на формата Music Idol, където отпада на малките концерти, Рут започва да набира популярност. След нейно изпълнение певицата балканската прима Лепа Брена казва: „Аз наистина не разбирам, защо това момиче е отпаднало“.


Първият самостоятелен сингъл на Рут е „Близо“. Видеото на песента е режисирано от Иван Москов. През 2010 г. записва песен заедно с френския продуцент и DJ Йоан Симон под псевдонима Найри (Nyree). Песента „Scream My Name“ влиза в World Chart Express на MTV на 29 ноември и се задържа там 9 седмици.

На 9 април 2011 г. излиза дебютният ѝ албум „Within Whispers“, съдържащ 10 песни, сред които дуети с Белослава и вокалиста на Panican Whyasker – Нуфри. През ноември 2011 г. е пуснат вторият сингъл от албума, озаглавен „Защо“. Клипът към него е режисиран от Ива Гочева.

През 2011 и 2012 г. прави 3 национални турнета в над 15 града. В средата на 2012 г. пуска първия си англоезичен видео сингъл, „Moving Forward“, който е част от издаденото на 14 септември 2012 г. „Future Sweet“ EP. През същата година е избрана за „Певица на годината“ на Годишните музикални награди на БГ радио.

На 28 октомври 2013 г. излиза и вторият албум на певицата, озаглавен „RUTH“. Проектът е записан в Англия и Холандия, е със силно джаз и R&B звучене. Албумът влиза в класациите UK Soul Chart, както и в плейлистите на BBC и много други международни медии. Продуцентът на Бруно Марс и Ейми Уайнхаус – Марк Ронсън, нарича албума ѝ „невероятен“.

През 2018 г. Рут Колева & The Fingertones реализират първото по рода си европейско турне в нас 15 града. Рут пее и на главната сцена на джаз фестивала Innervisions в O2 Aрена в Лондон, Nisville и Банско Джаз Фест. През юни 2020 г. излиза първият сингъл от петия албум на Рут Колева с наименование „Candy Coated“.

През март 2021 г. издаде парчето „Salty” – песен, която обръща представите и отговаря на очакванията за качествена музика, поднесена чисто, без подправки. Вдъхновена от месеца на жените, „Salty“ пoказва главната женска роля в болезнено откровена същност, ранимост, сила, гордост и хубост във всичките ѝ форми. Видеото към песента е дело на режисьора Георги Манов и е своеобразен прочит на женската красота и самочувствие, без етикети и социални внушения.

Година по-късно Рут Колева представи „Kiss My Attitude”. Парчето беше презентирано на най-значимия арт форуми в света. Рут беше единствен участник от България, с покана за концерт, в музикалната програма на South by Southwest – Conference & Festivals, който се проведе в Остин, Тексас.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.