Ричард Харълд Блекмор, познат още като Ричи Блекмор е британски китарист, роден на 14 април 1945 г. в Уестън сюпър Меър, близо до град Бристъл, Англия.

Блекмор е един от основателите и бивш соло китарист на легендарните британски рок групи Deep Purple и Rainbow, а понастоящем участва в съвместен проект с жена си Кендис Найт, наречен Blackmore’s Night.

Първата си китара Ричи получава като подарък от баща си, когато е на десет години и веднага започва уроци по класическа китара.


През 1960 година започва работа като сесиен музикант, взимайки участия в записи и концерти на групи и изпълнители като Heinz & Wild Boys, Screaming Lord Sutch, The Outlaws и Гленда Колинс.

През 1968 г. заедно с кийбордиста Джон Лорд основава рок групата Deep Purple, идеята за която се заражда първоначално в главата на близкия приятел на двамата Крис Къртис, предложил хрумването си на двама музикални бизнесмени Тони Едуардс и Джон Колета, които остават силно впечатлени от инструменталния талант на двамата.

Бизнесмените решават да подпомогнат сформирането на група, като в основата са Блекмор и Лорд. Празнотите запълват барабанистът Иън Пейс, басистът Ник Симпър и вокалистът Род Евънс. Стилът на групата в този период е повече блусарски и поп-ориентиран, наподобяващ на моменти Beatles, а водещ инструмент се явява кийбордът на Лорд.

След три албума за две години групата решава да даде повече свобода на Блекмор в творчески и инструментален аспект, което дава резултат в по-твърдо звучене и преминаване от поп-блуса към хард рок.

С албума „Deep Purple In Rock“ вече с променен състав и Иън Гилън за вокалист, започва легендарната история на една от най-успешните и влиятелни хард рок групи в света.

Рифовете и солата на Блекмор впечатляват милиони фенове, а сценичните му изяви с безкрайни импровизации и виртуозни прийоми, като свирене с крака, зад гръб и т. н., небрежното му разпуснато държание на сцената, както и странното му облекло стават легендарни и са последвани от редица китаристи.

Следващите няколко албума са със символично значение за рока, а песента „Smoke on the Water“ от албума „Machine Head“ (написана след пожар в казиното, където групата е трябвало да запише албума) се превръща в емблема на Deep Purple и в техния най-голям успех в световен мащаб, най-вече благодарение на запомнящия се риф на Блекмор, определен като един от най-добрите рифове в историята на музиката.

През 1975 г. Ричи Блекмор напуска Deep Purple и основава групата Rainbow, с вокалист Рони Джеймс Дио, която също се превръща в едно от големите имена в хард рока, и се радва на огромен слушателски интерес, преди да бъде разформирована от основателя си през 1984 г., който същата година се завръща в Purple, за да вземе участие в записите по албума „Perfect Strangers“ – първият студиен албум на групата от девет години.

Блекмор взима участие в още три студийни албума – „The House of Blue Light“ (1987), „Slaves and Masters“ (1990) и „The Battle Rages On“ (1992) – преди да напусне окончателно групата в началото на 1994 г. През 1995 г. събира отново Rainbow в съвсем нов състав за записите на албума „Strangers in Us All“, който е и последният официален албум на групата.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *