Известен като бащата на средиземноморската музика, Амр Диаб е египетски певец и композитор, който е продал повече от десет милиона албума по целия свят. Амр има свой отличителен стил, в който традиционни египетски ритми и съвременно западно звучене се преплитат по изключителен начин. Неговите песни са преведени на 7 езика и са изпълнявани от различни световни артисти.

Бащата на Амр е работел в корабостроителница, но именно той е човекът, който насърчава Амр към музикалната кариера. Когато е 6-годишен, Диаб посещава ежегодния фестивал на Порт Саид. Там той и неговият баща посещават местната радиостанция и Амр изпява националния египетски химн „Bilady“. Това е първото му изпълнение по радиото. Губернаторът на Порт Саид e толкова впечатлен, че награждава изпълнението на малкия Амр с китара.

Професионално Амр Диаб изгрява на музикалната сцена с първия си албум от 1983 г. „Ya Tareea“, който печели вниманието на публиката и постига много успехи. Следват няколко също много успешни за звездата на арабските ритми албуми – „Ghanny Men Albak“ (1984), „Hala Hala“ (1986), „Khalseen“ (1987), „Mayyal“ (1988), „Shawa’na“ (1989) и „Matkhafesh“ (1990).


Звездата не се задоволява само с музикалните си изяви и през 1990 г. решава да навлезе в киното с роля във филма „El Afareet“. Не се отказва и от музиката – на бял свят се появяват едни от най-хитовите му албуми – „Habibi“ (1991), „Ayyamna“ (1992) и „Ya Omrena“ (1993).

През 1992 г. и 1994 г. Амр играе още две роли в киното в “Ice Cream Fe Glim“ и „Dehk Wele’b Wegad Wehob“, като последният е избран да открие Египетския кинофестивал. В музикално отношение Амр продължава да се стреми към съвършенството. През 1994 г. издава албума „Weylomony“.

Истинският успех за изпълнителя обаче идва година по-късно, с албума „Rag’een“, който му носи прозвището „супер звездата на арабската музика“. „Nour El Ein“, албумът от 1996 г., носи успех на Амр не само в Близкия изток, но и по целия свят, с него печели и много музикални награди.

През 1999 г. Амр направи пореден пробив с албума си „Amarain“. В него са включени песните „Alby“ и „Bahebbak Aktar“, в които участват алжирският певец Cheb Khaled и гръцката поп-звезда Angela Dimitriou.

От 2000 г. насам Амр издава едни от най-красивите си албуми „Tamally Ma’ak“, „Aktar Wahed“ и „Allem Alby“ и др. В тях Амр демонстрира новаторство като смесва традиционни арабски ритми със съвременното музикално звучене на Запада.

Зад гърба си Амр има два брака и 4 деца – близнаците Абдулах и Кензи и две дъщери.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.