Барабанистът и ко-продуцент на британската рок банда Muse – Доминик Хауръд, е роден на 7 декември 1977 година в Стокпорт, Англия. Когато е 8-годишен се мести с родителите си в малко градче в графство Девън. По барабаните се увлича, когато е 12-годишен, след като чува изпълненията на училищна джаз-група.

Доминик основава първата си банда като ученик. Нарича я Carnage Mayhem. Горе-долу по това време той се запознава и с Мат Белами – бъдещия вокалист, пианист и китарист на Muse. Не след дълго Мат получава възможност да се присъедини към бандата на Доминик.

След две неособено успешни години, в състава на групата остават само Доминик и Мат. Китаристът Белами предлага те сами да започнат да пишат текстовете на песните си. По-късно към бандата се присъединява и бас-китаристът Кристофър Уолстънхолм, който по това време свири в групата Fixed Penalty.


В първите месеци на 1994 година тримата основават групата Gothic Plague, последвана от Rocket Baby Dolls, докато накрая не създават култовата Muse. Дебютният албум на групата – „Showbiz”, излиза през октомври 1999 година.

През 2004 година бащата на Доминик – Уилям Хауърд, е сред публиката на фестивала в „Гластънбъри”, в който Muse вземат участие. Той гледа концертно изпълнение на живо на сина си за първи път. По ирония на съдбата и за последен. Непосредствено след тяхното изпълнение, Уилям умира от сърдечен удар. Заради трагичното събитие, бандата отменя бъдещите си участия, включително турне в Италия.

По време на съвместно телевизионно участие, в което феновете задават въпроси на двамата основатели на Muse, Доминик заявява, че знаменитостта, с която най-много иска да се срещне е легендарният виртуаз на китарата Джими Хендрикс. Потвърждава го и името на кучето му – Хендрикс.

През 2008 година Хауърд заедно останалите членове на Muse – Белами и Уолстънхолм, бяха удостоени с докторска степен по изкуствата от Университета на Плимут.

Muse са носители на множество музикални награди, сред които пет MTV Europe Music Awards, шест Q Awards, седемнайсет NME Awards, две Brit Awards, MTV Video Music Award, четири Kerrang! Awards и American Music Award.

През 2011 година групата е номинирана за три награди Grammy, а албумът им „The Resistance“ спечели в категория „Най-добър рок албум на годината”. През 2016 г. наградата в същата категория получи последният им запис – „Drones“. Muse имат продадени над 20 милиона албума по света.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.