Може би повечето от вас са чували името Финиъс. Да, става въпрос за брата на световната поп звезда Били Айлиш, която стана един от идолите на поколението Z само в рамките на 4 години.

Естествено, ако сте един от многото ѝ фенове, тогава със сигурност ще знаете и за нейния брат, и за специалното място, което той заема в живота и кариерата на певицата.

Ако трябва да го опишем с една дума, то тя би била: „неразделни“ и в работата, и в живота. Те са един от примерите за силната семейна връзка, включваща в себе си много подкрепа и обич, каквито трябва да са присъщи на брат и сестра.


Примерите за тази силна връзка са много: това, че те двамата заедно пишат и композират едни от най-големите хитове на изпълнителката. Това, че записват същите тези хитове в стаята на изпълнителката, организирана като малко студио, в което тя се чувства комфортно.

Та стигнем до хитът „everything i wanted” – красивото поп парче, което излезе през 2019 г., посветено на взаимната подкрепа и обединеността, която имат двамата.

Но говорейки за него, отделно от своята сестра, можем да кажем, че Финиъс О’Конъл не остава по-назад в развитието на музикалната си кариера. Всъщност, говорейки за него, не трябва да имаме предвид само изпълнението, защото неговите дарби включват по-голямата част от спектрите на музикалното производство.

И така смело можем да кажем, че Финиъс е разностранен в своята работа. Той е не само певец, но и композитор, текстописец, продуцент, актьор.

Благодарение на работата си като продуцент и текстописец, той става носител на осем награди Grammy – в категориите „Запис на годината“, „Албум на годината“, „Песен на годината“ и други. Също така има тринайсет номинации, включително в категорията „Най-добър нов изпълнител“, която получава за своята работа като изпълнител.

Ако започнем да говорим за музикалното развитие на Финиъс, ще видим как то е взаимосвързано с това на неговата сестра. Тъй като те двамата отрастват в семейство на артисти, напълно естествено са възпитани с музика. The Beatles, Франк Синатра и като цяло музиката на 50-те и 60-те години е тази, която оказва най-силно влияние върху тях, както те самите посочват.

Но моментът, когато Финиъс открива едно от своите призвания, е, когато е на 11 години. Тогава започва да посещава класове по писане на текстове за песни. И така след няколко години сформира и бандата The Slightlys, която е активна до 2016 г.

Всъщност моментът, в който днес знаменитото дуо в музикалните среди: Били Айлиш/Финиъс О’Конъл показват своята съвместна работа на света, идва през 2015 г., когато публикуват в Soundcloud песента „Ocean Eyes“, която Финиъс написва първоначално за своята банда.

Тя става вайръл в рамките на една нощ и се оказва билетът им за музикалната индустрия и последващата световна слава. За тази песен той споделя: Ocean eyes“ ни даде нещо от нищото. Винаги съм изпитвал дълбока благодарност към тази песен.“

Но Финиъс не се ограничава само до създаването на музика за своята по-малка сестра. Той работи и с едни от най-големите имена в музикалната индустрия. Взима участие в проекти на популярни изпълнители като Селена Гомес, чиято песен „Lose You To Love Me“, достигнала номер 1 в класацията на Billboard, той продуцира.

Знакова е и работата му с Камила Кабейо, Tove Lo, Ashe, дори и колаборацията му с Джон Леджънд за песен, която така и не вижда бял свят.

За работата си като текстописец Финиъс споделя, че е важно този, за когото се пише песента да усеща текста, да се чувства комфортно, докато го изпълнява. Подобно на други артисти, ако пишете и знаете, че гласът на някой друг ще бъде гласът, който разказва историята, тя трябва да е на език, който им пасва… Всеки има различен речник, различен начин за сглобяване на изречения и най-лесния начин да разберете дали дадена песен не е написана от някого, е, ако не отговаря на неговия език…“

Особено полезна в работата му се оказва синестезията, която той и Били имат. Тя му помага да свърза думите с цветове и звуци и така да прави музиката му завършена, успяваща да докосне не само слуха, но и зрението.

Като важна част от работата му като текстописец трябва да споменем и създаването на саундтрака за филмите „Vegeance“ и „The Fallout“. Както и участието му в песните „No Time To Die“ на Били Айлиш, която е част от саундтрака на едноименkия филм за Джеймс Бонд, и песента: „Lo Vas a Olvidar“, част от саундтрака на популярния сериал на HBO „Еуфория”.

Финиъс не е човек, чиято работа се ограничава само в продуцирането и писането. Той не остава само зад микрофона. Доказателство за това са EP-то „Blood Harmony“, към което спадат едни от най-популярните му песни: „Break My Heart Again“, „Lost a Friend“, „Shelter“. Както и дебютният му албум „Optimist“, който влиза в класациите на Австрия, Швейцария, Германия, Белгия и американските класации на Billboard за албуми.

Работата му като актьор включва участия в сериали като „Клуб Веселие“, „Модерно семейство“, както и филма с Камерън Диаз „Палавата класна“. Той споделя, че обича актьорското майсторство, но снимачната площадка не го кара да се чувства така, както се чувства, когато е на сцената.

Обичам да играя много, но никога не съм имал ден на снимачната площадка като актьор, който да ме накара да се чувствам така, както ме кара да се чувствам на сцената.“

Финиъс определено е един от примерите за това как човек не винаги остава в сянката на своите братя и сестри, а може да изпъкне с нещо свое, което да се харесва на аудиторията. И със своята работа той го постига.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.