С широки дънки и кърпа на главата… така се пееше в един от българските рап хитове в близкото минало.

В наши дни обаче рап културата в България претърпя някои промени в стайлинга. Днес рапърите са се насочили към градската мода и изглеждат по-различно, отколкото преди 10 години.

Какви са тенденциите при облеклото на рапърите и какво представлява урбанистичният стил, ще пишем в следващите редове на тази публикация, която се надяваме, да бъде интересна.


Нови и яки мъжки тениски блазнят рапърите

Феновете на хип-хоп вече изглеждат по-модерно, тъй като залагат на разнообразните видове и модели мъжки тениски с щампи и готини изображения. Най-търсени са тениските с картинки на свирепи животни, интересни надписи с як шрифт или фланелките с илюстрирани графити. По този начин привържениците на черната музика демонстрират своят бунтарски дух и все повече заприличват на американските гангстери, които слушат рап и се кефят на същия дрескод.

Ако сравните стандартните мъжки тениски, с тези на рап изпълнителите и слушателите на този тип музика, ще стигнете до заключение, че при вторите има много повече импровизация и идея в направата на дрехите. Тук се търси ефектът „Уау“, който идва благодарение на добрите производители, които влагат иновации при създаването на облекла за стрийт културата в България и не само. Конкуренцията към наши дни е голяма, както бихте забелязали и сами.

Urban модата в българската рап култура

Демоде ли са смъкнатите дънки и какво се предпочита?

Олд скул рапърите харесват смъкнатите дънки, защото те са класика в жанра. Има обаче и лека промяна в стила на обличане на изпълнителите и слушателите, които се насочват към правите панталони, камуфлажите и различните разцветки. И ако преди беше нормално да виждаме смъкнати момчета и момичета, то сега нещата са се променили.

Предпочитат се различни модели панталони – такива със странични джобове, маркови дънки, брандирани анцузи и прочие. Въпреки всичко смъкнатите дънки са класика и тяхната мода никога няма да изчезне от рап културата. Върлите хип-хоп запалянковци винаги ще харесват ретро стила на обличане, независим какво гласят трендовете и промените в стайлинга, които се налагат в световен мащаб.

Шапки и аксесоари

Шапките с изправени козирки са истински хит в наши дни. Всеки, който слуша черно, има поне една такава шапка, с която да засвидетелства стила си и да го демонстрира пред обществото. Моделите са най-различни и включват какви ли не шантави разцветки, емблеми и надписи. Изправената козирка вече се наблюдава не само при рапърите, но и при хора, които харесват други жанрове музика. Идеята обаче е една, а именно да се имитира американската urban мода.

Не на последно място поставяме и добрата стара бандана. Това е мултифункционална кърпа, с чиято помощ можете да си направите ефектна забрадка, да я носите на устата си като маска, както и да я използвате като шал. Банданите могат да бъдат най-различни и да включват изображения с черепи, пистолети, бухалки и други подобни символи. В миналото банданите са били използвани от гангстерските банди в САЩ, за да се различават едни от други и да се разпознават групировките.

Кецовете, гривните, диадемите и часовниците също намират приложение в рапърското облекло. Предпочитат се качествените маркови стоки и се гледа пренебрежително на ментата. Стремежът е да се покаже вкус към обличането, а не просто да изглеждате като негър от щата Алабама. Колкото по-скъпи дрехи притежавате, толкова по-добро впечатление правите сред приятелите си.

Заключителни думи

Пишейки за urban мода в българската рап култура, не можем да отречем, че се забелязва напредък, за който писахме по-горе. Гардеробът на рапърите започва с избор на тениски, преминава през дънките, шапките и кецовете и свършва до аксесоарите. Надяваме се, че тази статия е представлявала интерес за вас, и ще се радваме, ако сте се забавлявали на макс.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.