От 7 до 14 септември в София ще се проведе първият международен фестивал за документално кино „София ДокуМентал“. Изключително разнообразните филми са организирани в 7 тематични раздела.

Сред тях се открояват две заглавия, които ще привлекат вниманието на меломаните. Едното от тях е българската лента „Музика за филм“ на режисьорката Павлина Иванова.

Прясно заснетият филм ни пренася в малък крайбрежен квартал. Главен герой в него е Мимо Морски, известният музикант от Джанго Зе, който преди 20 години превзе ефира с парчето „Луди жаби“.


София ДокуМентал

Музикантът номад кани своя добър приятел Фред Щиц от Германия в родния си град Варна, за да напишат заедно музика за филм. Докато създават партитурата, двамата стигат до важни прозрения за имиграцията, семейните травми, както и за собствената си идентичност и място в света.

Филмът ще бъде показан на 13 септември от 20 ч. в специално устроен арт салон в Ларгото. Той е част от състезателната програма на фестивала и веднага след него ще бъдат обявени наградите на журито и публиката.

„Сестри на радиочестоти“ (2020, режисьор: Лиза Ровнер) е едно от най-любопитните заглавия, които ще покаже фестивалът „София ДокуМентал“. Филмът разказва забележителната история на пионерките на електронната музика, прегърнали машините и технологиите, за да трансформират напълно начина, по който произвеждаме и слушаме музика днес.

Лентата представя десет невероятни жени и тяхната история за бунтарство, свобода и установяване на нова култура и музикален език в свят със строги правила, доминиран от мъже. Любопитното е че повечето от тях са се занимавали с класическа музика.

Колажи от архивни кадри са миксирани с футуристичен саундтрак, а ретро сцени на танци контрастират ярко с авангардните парчета и лицата на американски тийнейджърки. Всичко това прави лентата да звучи като авангарден арт филм.

Добавена стойност дават коментарите на легендарни изпълнители като Жан Мишел Жар и Ким Гордън, но режисьорката използва тези интервюта само като звуков файл, запазвайки визуалния фокус изцяло върху своите главни героини.

Филмът е предвиден за последната фестивална вечер – 14 септември. След края на прожекцията пространството ще бъде огласено от жива музика на дуо „Трохи“.

Това е само два от 40-те филма, които ще бъдат показани от 7 до 14 септември в София. Организаторите от Балкански документален център, Фондация “Конрад Аденауер“ и Чешки център, подкрепени от Национален фонд “Култура”, Столична община и Американско посолство в България, имат амбицията да превърнат „София ДокуМентал“ в едно от най-значимите събития в културния календар на София.

Филмите ще представят най-доброто от съвременното световно документално кино с награди от „Сънданс“ и „Берлинале“, номинации и отличия „Оскар“. Общото между всички заглавия е фокусът върху човешките права и смелостта на хората да отстояват свободния си избор, воля, религия, политическа принадлежност, полова идентичност, право на глас.

Затова и организаторите са избрали слогана “Do cross the line”, с който канят зрителите, да прекрачат всички граници и да гледат едно по-различно и дръзко кино.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *