Организаторите на церемонията по връчването на американските музикални награди Grammy решиха да направят голяма реформа и да премахнат тайната комисия, която досега избираше кои творци да бъдат включени в списъка с номинираните за отличията, предадоха световните агенции.

До това решение се стигна след протести на изпълнители, които казаха, че няма прозрачност в процеса на определяне на номинираните и че има нередности в него.

Номинираните за Grammy за 2022 г. ще бъдат избирани чрез гласуване на всички над 11 000 членове на американската Звукозаписна академия, а не от комисия от експерти, чиято самоличност оставаше анонимна и която наброяваше между 15 и 30 членове.


„Тези значителни промени на процеса на избиране на номинираните отразяват ангажимента на наградите Grammy да еволюират в съответствие с музикалния пейзаж и да направят така, че правилата и ръководните принципи са прозрачни и справедливи“, се казва в изявление на Звукозаписната академия.

Броят на категориите, за които ще се гласува, също така ще бъде намален. Наградите Grammy ще отличават отсега нататък латиноамериканската музика и музиките на света, което прави общо 86 категории.

Тази промяна последва обвиненията в корупция, отправени през ноември от канадския изпълнител The Weeknd, който въпреки комерсиалния си успех беше един от „големите забравени“ на наградната церемония през 2020 г. След това той предупреди, че повече няма да предлага парчетата си на избирателната комисия с цел номиниране за отличията.

Бившият певец от бандата One Direction Зейн Малик също разкритикува комисията, определяща номинациите и заяви: „Поддържам натиска и продължавам борбата за прозрачност и инклузивност. Ние трябва да се уверим, че отдаваме почит и признание на изключителния талант и креативност на всички. Нека за сложим край на тайната комисия“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *