Ден след голямото завръщане на Жан-Мишел Жар на световната сцена с новия си албум „Oxymore“, тази събота (22 октомври) от 13:30 ч. bTV ще излъчи документалния филм на журналиста Георги Тошев „Метавселената на Жан-Мишел Жар“ в поредицата „непознатиТЕ“.

С оператора на BBC Тристан Коуп двамата се срещат с музиканта в Лондон преди няколко седмици. Тошев е поканен с още 20 журналисти от цял свят в специално метастудио в Хамстед, за да чуе дългоочакваната нова продукция на бащата на съвременната електронна сцена. Студиото се намира в подземията на стара църква, на метри от къщата на Мадона.

„Особено е усещането, когато пред теб застане човек, с чиято музика си израснал“, признава Тошев. Той си спомня, че първата плоча с музика на Жар получава в началото на 80-те години като подарък за рождения си ден. Оттогава е почитател на френския композитор.


Жан-Мишел Жар е вписан в Книгата на рекордите на „Гинес“ като музикантът, събрал най-много зрители на концерт – в Москва през 1997 г. с 3,5-милионна публика. 75 милиона зрители пък са го гледали на стрийминг по време на Новогодишния му концерт през 2021 г. от катедралата „Нотр Дам“ в Париж.

Жар е продал повече от 85 милиона копия от своите албуми по целия свят. „Oxymore” е неговият 22-и студиен албум, а за записите му се използват най-новите технологии.

„Както подсказва заглавието на албума – „Oxymore“, опитах се да свържа елементи, които изначално нямат нищо общо помежду си. Например – да смеся звука на кларинета със звука на дъжда. Или песента на птицата с песента на мотора… или на електрическа китара. И да създам музикално произведение. Това е в основата на електронната музика, която създаваме днес”, разказва Жар пред Тошев.

През 1981 г. Жан-Мишел става първият западен музикант, който някога е свирил в Китай. Той се завръща там през 2004 г. след покана да се представи на живо в Забранения град и на площад „Тянанмън“, което се излъчва пряко по националната телевизия.

Как изглежда метавселената на Жан-Мишел Жар?

Музикантът от години се ангажира с различни обществени каузи. Жар е дългогодишен посланик на ООН, говорител на ЮНЕСКО и носител на медал „Стивън Хокинг“ за популяризиране на науката, носител е и на званието Командир на Почетния легион.

Как се променя електронната сцена, за отношенията на Жан-Мишел с едни от най-красивите актриси в света като Шарлот Рамплинг, Изабел Аджани и Ан Парийо, за липсата на баща в семейството и музикалните му пътешествия през годините, разказва филмът на Георги Тошев и режисьора Илиян Диков „Мета вселената на Жан-Мишел Жар“ тази събота (22 октомври) от 13:30 ч. в документалната поредица „непознатиТЕ“ по bTV.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *