Украйна няма да може да бъде домакин на Евровизия през 2023 г., съобщава британският вестник Independent.

Европейският съюз за излъчване (EBU) разкри, че вече е започвала  дискусии с BBC относно варианта Обединеното кралство да е домакин на събитието от името на победителите.

В едно от най-конкурентните издания на песенния конкурс Украйна спечели, след като получи огромна подкрепа в общественото гласуване, което измести участникът на Обединеното кралство Сам Райдър на второ място.


След победата на страната мнозина се чудеха дали тя ще може да бъде домакин на церемонията следващата година, докато инвазията на Русия продължава.

Малко след това украинският президент Владимир Зеленски каза в публикация във Facebook: „Нашата смелост впечатлява света, нашата музика завладява Европа! Догодина Украйна ще бъде домакин на Евровизия! За трети път в своята история. И вярвам – не за последен път.“

Въпреки това управителният съвет на Евровизия „с дълбоко съжаление заключи, че предвид настоящите обстоятелства, гаранциите за сигурност и работа, необходими на телевизионния оператор да бъде домакин, организира и продуцира конкурса за песен на Евровизия съгласно правилата на ESC, не могат да бъдат изпълнени“.

EBU каза, че победата на Украйна „ще бъде отразена в предаванията през следващата година“, независимо къде се провежда събитието.

След като спечели церемонията миналия месец, участието на Украйна, групата Kalush Orchestra, каза: „Благодаря ви, че подкрепихте Украйна. Тази победа е за всеки украинец. Слава на Украйна“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *