Всеки уважаващ себе си читател знае, че първо трябва да прочете книгата, а след това да гледа филма. Някои хора дори отказват да гледат екранизацията на любимия си роман, защото смятат, че това ще съсипе удоволствието им от историята.

Можем да кажем, че разбираме това, но няма нищо лошо да отделиш от времето си, за да видиш как любимите ти персонажи от дадена книга оживяват пред теб, а това, което се е случвало в главата ти, сега е пред очите ти, на екрана.

През 2021 година предстоят някои любопитни филмови адаптации, базирани на книги, а в последно време се появиха доста добри такива, които ще прегледаме сега.

Ходещият хаос

“Ходещият хаос” е базиран на „Не пускай ножа” – роман на Патрик Нес, който започва страхотната поредица за Тод Хюит, живеещ в град Перентистаун. Този град обаче далеч не е обикновен, тъй като там всеки чува мислите на останалите, а шумът никога не спира. Всеки знае тайните на съгражданите си, включително и тези на Тод. Докато той не открива едно местенце, на което цари пълна тишина… Невероятният роман на Патрик Нес ще се появи на екрана през тази година, а ние нямаме търпение да видим как град Перентистаун ще оживее пред очите ни. 

Дюн

Всеки фен на научната фантастика е чувал за поредицата „Дюн”, чиято първа книга е най-четеният фантастичен роман на нашето време. Книгата излиза през 1965 година и още тогава печели едни от най-престижните литературни награди. Историята съчетава политика, религия, човешка еволюция и какво ли още не. Нямаме търпение да видим как са се справили с пресъздаването на този огромен свят, но със сигурност можем да кажем, че очакванията ни са огромни – надяваме се, че ще бъдат оправдани.

С обич, завинаги, Лара Джийн

Поредицата на Джени Хан набра огромна популярност в последните години, а ето, че вече е време историята да бъде завършена и във филмов вариант. Всичко в живота на Лара Джийн вече изглежда чудесно – тя дори не може да си представи как нещата могат да изглеждат по-добре за нея. Но, както знаем, много хубаво не е на хубаво. Лара получава не особено приятна вест, която я принуждава да преосмисли плановете си, както и да вземе решение дали трябва да слуша сърцето си или разума си. 

Смърт край Нил

Агата Кристи е майстор на мистерията и заплетените случаи. „Смърт край Нил” е една от най-популярните нейни творби, за която тя черпи вдъхновение от пътуването си до Египет. Историята проследява живота на Линет Риджуей, която, заедно със съпруга си, тръгва на пътешествие по река Нил. Там тя се запознава с Еркюл Поаро, а прекрасното настроение на парахода бива помрачено много скоро заради смъртта на млада дама. Нямаме търпение за тази адаптация, тъй като вече сме виждали такава, но на друга книга на Агата Кристи, а именно “Убийство в Ориент експрес”, която беше чудесна. Сигурни сме, че „Смърт край Нил” също няма да ни разочарова.

Сянка и кост

Лий Бардуго е сред най-популярните имена във фентъзи литературата в момента. Когато авторката обяви, че предстои адаптация на двете ѝ поредици ( „Сянка и кост” и „Вселената Гриша”), феновете полудяха. Любопитното тук е, че сериалът, базиран на двете серии, ще преплита историите на персонажи, които в книгите нямат допирни точки. Факт е обаче, че и двете поредици са невероятни, а трейлърът, който наскоро бе пуснат, показва уникални кадри, които обещават нещо епично, за което се вълнуваме безкрайно.

А сега нека поговорим за най-добрите филмови адаптации по книги, появили се в последните години: 

То

Едва ли има човек, който да не е чувал историята на Стивън Кинг, в която клоунът Пениуайз тормози градчето Дери, като убива малки деца. Оказва се, че срещу него застава група малчугани, която прави всичко възможно, за да прогони Пениуайз от града. Книгата е много повече от просто хорър – в нея биват засягани теми от социално значение, които, за наша радост, си намират място и в двете чудесни екранизации по романа.

Разказът на прислужницата

Разказът на прислужницата” проследява историята на Фредова – прислужница в република Галаад, която е от малкото, които все още имат репродуктивни функции. Раждаемостта е спаднала, затова и на Фредова ѝ се налага да предоставя тялото си на заможни семейства, които искат да имат дете. Разтърсваща история, която се пренесе и на малкия екран – със сигурност е нещо, което не трябва да пропускате.

Ирландецът

Ирландецът” разказва истинската история около една от най-големите криминални мистерии в Америка през миналия век. Профсъюзният лидер Джими Хофа бива убит, а интересното тук е, че проследяваме това, което следва, от гледната точна на наемния убиец на мафията Франк „Ирландеца” Шийран. Неговото име бива свързано както с убийството на Джими Хофа, така и с това на Джон Ф. Кенеди. Екранизацията по книгата е дело на Мартин Скорсезе, в която участват едни от най-големите имена на съвременното кино, сред които Робърт Де Ниро и Ал Пачино.

Малки жени

Книгата „Малки жени” е класика, която е получавала не една или две екранизации. Романът проследява историята на четири сестри, които убедително представят животът от XIX век. Заедно с момичетата, читателите порастват, сблъскват се с трудностите на живота и успяват да откриват решение на проблемите, които са пречка към осъществяването на мечтите. Интересното точно в тази екранизация е, че едната от сестрите е представена като авторката на романа „Малки жени”, което вдъхва нов живот на историята и я прави много по-интересна за зрителите.

Дамски гамбит

Ако се интересувате от кино, то със сигурност сте чували за сериала „Дамски гамбит” („The Queen’s Gambit”), който ни запознава с главната героиня Бет, чийто талант бива открит в сиропиталище. Момичето е невероятен играч на шах, като то се превръща от обикновено дете в най-добрия играч на шах сред хората на нейната възраст. По-голямата част от феновете на сериала не знаят, че той всъщност е базиран на роман, който предстои да се появи на български език през март под логото на издателство „Кръг”.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *