В седмицата, в която Димитър Воев щеше да навърши 57 години, спектакълът „Част от колекция“ се завръща, но този път на столична клубна сцена.

Мястото на срещата е Joy Station, датата е 25 май, а режисьор на музикално-театралния пърформанс е Иван Юруков.

Спектакълът е изграден по текстове от книгата на Воев „Поздрави от мене Боговете“ и песни на Нова генерация. В бенда със съмишленици на звездата от сериали като „Мен не ме мислете“ и „Столичани в повече“ влизат влизат Николай Димитров (ударни, вокал), Стоян Младенов (цигулка) и Милен Апостолов (пиано, вокал).


Част от колекция

„Част от колекция“ е сърцат реверанс към паметта и бунта на един артист, който бе по-голям от времето си и за който продължава да се говори в сегашно време.

Иван Юруков е сред децата на 80-те, които достигат до музиката на Нова генерация чрез апокрифни записи на аудиокасета, а поезията на Воев е сред факторите, оформили светоусещането му.

На която и случайна страница да разлистиш „Поздрави от мене Боговете“, все ще попаднеш на реплика, която те вкарва на център и ти напомня, че като творци сме създадени да провокираме духа, не да го опитомяваме“, казва Юруков.

Понякога, когато тягостната обстановка в страната ми дойде в повече, чета текстовете на Митко Воев отново. Сякаш ги е писал днес, в опозиция на всички онези неприятни поводи, на които ежедневно ставаме свидетели в България. Текстовете му звучат също толкова актуално, колкото през края на 80-те.“

Иван Юруков е изградил спектакъл, който хваща зрителя с вглъбеността, но и бунтарския дух на поетичното слово – с пламенното любовно чувство, но и острия сарказъм, с болката от самотата, но и с романтичния поглед към звездите.

Богатите настроения на поезията и музиката на Димитър Воев и Нова Генерация са поднесени с иронична игра на стиховете, допълнено от изпълнения на китара, цигулка, кахон, пиано. Аранжиментите на песните са дело на група Терпентина, с която Иван Юруков ще вземе участие и в концерта по повод откриването на Алеята на Воев в Борисовата градина на 21 май.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.