Точно преди 20 години на 3 март 2001 г. с грандиозен концерт на площад „Александър Батенберг“ стартира най- българското радио с страната – БГ Радио. Първата песен, която прозвучава в ефира на радиото е „Моя страна“ на вечния Емил Димитров.

От първия ден на излъчването си до момента БГ Радио е единствената радиостанция, която излъчва само и единствено българска поп и рок музика. Мисията на медията вече 20 години е да подкрепя и популяризира българските изпълнители и култура.

БГ Радио е уникално като идентичност и като формат и вече 20 години озвучава ежедневието на слушателите си както със златни български песни, така и с най-актуалните родни хитове.


За тези 20 години, в ефира на БГ Радио са прозвучали над 5000 премиери на нови песни, стотици хиляди часове българска музика и десетки класации обединяващи най-любимите песни на слушателите.

Вече 20 години, освен че популяризира българска музика, БГ Радио се стреми да награждава и най- заслужилите в музикалната индустрия. Вече 20 години част от културния календар на страната са Годишните музикални награди на БГ Радио. Най-престижното музикално отличие за съвременна българска музика.

За рождения си ден БГ Радио прави подарък на феновете на българската музика. На 3 март, в най-новото мобилно приложение – radioplay, стартира изцяло нов специализиран канал – БГ Радио 20. Каналът ще включва изпълнения от 20 годишната история на радиото – от първия концерт на пл. „Александър Батенберг“ през 2001 г. до последната церемония по връчване на Годишните музикални награди през 2020 г.

Слушателите ще имат възможност да чуят някой от най-запомнящите се и емблематични изпълнения на сцената на БГ Радио. Сред тях ще бъдат „Бъди какъвто си“ в изпълнение на Звезди и Мариана Попова от 2001 г., „Тази вечер аз съм хубава“ на Дони и Нети от 2002 г., „Минаваш през мен“ на Каризма от 2005 г., „Да е влюбен този свят“ на Камелия Тодорова и група Те от 2007 г., „Клетва“ в изключителното изпълнение на Кирил Маричков и група Сигнал, както и впечатляващото изпълнение на „Ти дойде“ на Лили Иванова и Васко Василев от 2013 г. и още много.

Освен новия ексклузивен канал, който стартира в мобилната апликация radiopay за юбилея на БГ Радио, през целия ден на 3 март ще звучат специално записани поздравления от Лили Иванова и още много от звездите на БГ Радио.

От 13 ч. до 17 ч. ще се състои извънреден празничен ефир „Любими песни за любимо радио“ с водещ Атанас Стоянов. Ще чуем и интервю с Васил Найденов, който ще разкаже своите спомени от създаването му и ще сподели за най-вълнуващите си моменти, свързани с БГ Радио през изминалите 20 години.

Тази неделя, 7 март, от 23:00 ч. по БНТ ще се излъчи празничен епизод на музикалното предаване „БГ Версия“, което ще включва някой от най-емблематичните изпълнения от първи и втори сезон на предаването.

През целия март в ефира на БГ Радио слушателите ще могат да чуят интересни факти от 20 годишната история на най-българското радио. Ще си припомнят някои от най-знаковите събития в историята на БГ Радио, както и много любопитни и интересни факти.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *