И в музиката, както в свободните борби, правилото е, че няма правила. И с пълната си творческа борбеност четирима виртуозни музиканти изпълняват това анти правило, превръщайки го в стандарт.

Резултатът е „Вековна рапсодия“ – вторият сингъл от Калоян Куманов проджект, който доказва, че прогресив рок може да звучи и с акордеон, а мелодия може да бъде хит, дори и без водещи вокали.

„Вековна рапсодия“ пристига почти година след като Калоян Куманов разби музикалните стереотипи с неговата „Leyenda“, създадена по мотиви от вечната класика на Албенис.


„Сега съм събрал три епохи – романтизъм от Шопен, класицизъм от Бетовен и модернизъм в онази част, която е композирана и аранжирана специално за този проект“, разказва Куманов.

Самият Калоян изгражда музикалната линия, като в аранжимента се включва и Мирослав Турийски – пиано. За да се затвори нотния кръг, в екипа влиза отново Стоян Янкулов-Стунджи – ударни и Мирослав Иванов – китара.

Музикалният отбор снима видеото към „Вековна рапсодия“ в мистична гора около Хисаря, а усещането за артистична тайнственост добавя образът на актрисата Божана Мановска и… още една специална героиня, заради която всички кадри са заснети през нощта.

„Много държах в клипа да е снимана тя… Луната! В крайна сметка тя е в главната музикална роля, тъй като „Вековна рапсодия“ е изградена освен по мотиви от Шопен и по моменти от „Лунната соната“ на Бетовен“, споделя Калоян Куманов.

Калоян пренася класиката в своето произведение избирайки по-малко познатото, но не по-малко стойностно трето действие от класиката на Бетовен и резултатът е изненадващ.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *