Знаехте ли, че Никола Вапцаров е бил сериозен почитател на оперното изкуство? Че е бягал от училище, за да посещава оперни спектакли? Че е бил поклонник на оперетната прима от 30-те години на миналия век Мими Балканска? Или че е можел да свири на мандолина?

Всичко това научаваме от историята на най-новата песен от музикалната колекция „Пеещи артисти“, в която се превъплъщава един от съвременните актьори-любимци Дарин Ангелов.

В края на 1930 г. Никола Вапцаров е изпратен на стаж в Русе – да работи по поддържането на техниката на корабите, притежание на Дунавската полицейска служба.


По онова време Русенският драматичен театър е сред водещите у нас – с богат и интересен репертоар, с първокласни артисти. Играят се пиеси от Вазов, Шекспир, Чехов, Островски, Антон Страшимиров, Зудерман, Съмърсет Моъм, Джон Голдсуърти.

Вапцаров посещава театъра и за втори път е впечатлен от Мими Балканска. Младият курсант познава Мими Балканска от нейните гастроли във Варна, подарява ѝ цветя, а не след дълго написва и стихотворение, което посвещава на талантливата певица.

Стихотворението е в архива на поета, лист 12, написано е с черно мастило и от двете страни. Заглавието е „На залязващата“, датирано е 28 май 1930 г., Русе, като „Русе“ е подчертано с три линии от автора. А историята му достига до нас от Людмила Чешмеджиева, друга звезда от оперетата, която е била близка приятелка на Мими.

„Песен за Мими“ излезе неслучайно на 23 юли. На тази дата се навършиха едновременно 120 години от рождението на Мими Балканска и 80 години от разстрела на Никола Вапцаров. Музиката и аранжиментът на песента са на Красимир Гюлмезов и Светослав Лобошки.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *