Песента „Галени“ е дебютния сингъл на Симона Петрова – Mona, която от години се занимава с народно пеене и иска да модернизира българския фолклор, за да го популяризира сред младите хора.

Парчето е нов съвременен вариант на народната песен от родопска фолклорна област посветена на несподелената любов.

,,За мен създаването на тази песен донесе неописуеми емоции. Главната ми цел и идея, с която създадох песента е, че искам младите хора да обичат и ценят народната музика, да ценят корените си. Виждам как любовта по българското в младите увяхва, което за мен е много тъжно. Точно заради това създадох ,,Галени”, за да възродя по някакъв начин обичта и искрата към България в подрастващото поколение“, споделя младата надежда на българската музика.


След като е отдала години работа върху музикалното си развитие Mona се решава да направи първата и най-важна крачка и да издаде дебютния си сингъл. За целта започва да работи с младият и талантлив композитор Петър Алексиев, чието дело е и аранжиментът на песента. Заедно те успяват да модернизират песента въпреки типичния родопски диалект.

„Ние сме бъдещето и трябва да сме отговорни към него. Аз искам да създавам качествена българска музика и искрено се надявам любовта, която аз изпитвам към фолклора, да бъде предадена на всички слушатели. Фолклорът ни дава сведения за миналото и ни учи. Създадох ,,Галени” по модерен начин, за да бъде по-лесно възприемана от всички“, разказва Mona.

Относно видеото на песента Mona избира да работи с режисьорът Радостин Събев – Шошо. Идеите за клипа не спират да идват и така се взима решението по-голямата част от снимките да бъдат в Гърция.

Концепцията за видеото е разделена на шест части – две от тях са снимани във фабриката на известният български дизайнер Мони Петров, а останалите четири в Кавала, Керамоти и Порто Лагос в Гърция. Само за изработката на една от шестте визии на Mona се изискват 34 часа труд, а относно друга нейна визия са нужни 12 метра плат.

В този проект Mona иска да покаже и любовта и загрижеността си към животните и затова във видеото участва и алпаката Аспарух. Неслучайно по време на снимките в Гърция на една от локациите се появяват и делфини, които плуват в свободна среда и попадат във видеото. Идеята на Mona е да покаже красотата на българската музика във всяка една среда извън рамките на страната ни.

Mona вече работи по следващите си два сингъла, които ще излязат скоро. По единия от следващите си проекти тя работи с изцяло чуждестранен екип, вдъхновен от красотата на българския фолклор. Относно следващото си видео Mona отново иска да изненада, като го снима в Европейска столица, достойна за красотата на българската музика.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *