Рошийн Мърфи е ирландска певица, автор на песни и продуцент, известна с дейността си в областта на електронната музика. Рошийн (често името ѝ погрешно се произнася Ройшин, Ройшийн или дори Ройзън) е родена и отгледана в Арклоу, графство Уиклоу, република Ирландия.

Рошийн Мърфи всъщност е момичето с прекрасния нежен глас и уникална външност от Moloko. Неин партньор в групата и тогавашен приятел е Марк Брайдън. Дебютът им „Do You Like My Tight Sweater?“ комбинира трип-хоп и фънк с електронна музика, използвайки по-хумористичен подход спрямо някои от съвременниците им.

Вторият им студиен албум „I Am Not a Doctor“ е с подобно звучене, но ремиксът на песента им „Sing It Back“, направен от Борис Длугош, се оказва техният голям пробив и впоследствие е включен в повече от 110 компилации.


През октомври 2001 излиза третият албум на групата, озаглавен „Things to Make and Do“, за който са наети повече инструменталисти. Албумът достига трета позиция в английската класация за албуми, а сингълът „The Time Is Now“ се превръща в най-успешната им песен във Великобритания, достигайки второ място.

Скоро след това Мърфи и Брайдън слагат край на връзката си, но по договор са задължени да издадат още един албум и през 2003 излиза „Statues“. Скоро след приключването на промоцията на албума, Moloko окончателно се разпада като група.

След края на професионалните отношения между Рошийн и Марк, Мърфи издава дебютния си соло албум „Ruby Blue“, написан и продуциран от Матю Хърбърт, през 2005. През май 2006 Мърфи обявява на официалния си сайт, че е подписала договор с EMI и започва работа по нов материал.

Първият сингъл „Overpowered“ от едноименния албум е издаден на 2 юли 2007. Песента е написана от Мърфи и Сейджи от Bugz in the Attic и миксирана от Том Елмхърст. Вторият сингъл „Let Me Know“, който е колаборация с Groove Armada, излиза през септември 2007, а скоро след това е издаден и самият албум.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *