Нели Петкова е родена през 1983 г. в сърцето на Балкана – град Карлово. От ранна детска възраст се посвещава на певческото си развитие и на мечтите си, свързани с музиката и голямата сцена.

Средното си образование завършва в Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев”. Там изучава тънкостите в изпълнението на народни песни от всички области на страната. Висшето си образование продължава в СУ „Св.Климент Охридски”, специалност „Музикална педагогика” с профил „Народно пеене”, където се дипломира през 2007 г.

Нели запазва обичта си към фолклорното творчество и го окачествява като „визитната ни картичка пред Европа”. Винаги пее с удоволствие някои от любимите си народни песни, станали особено популярни сред младото поколение именно в нейно изпълнение.


През 2004 г. дебютира в БНР и записва с оркестъра за народна музика четири свои песни. В края на същата година участва в конкурса “Аз пея в Ку-Ку бенд” в “Шоуто на Слави” и гo печели, в резултат на което става част от бенда и екипа на шоуто.

Следват редица изяви, сред които над 1300 предавания на живо и повече от 100 концерта в страната и чужбина, 3 национални турнета, турне в САЩ и Канада. С “Ку-Ку бенд” записва 3 студийни албума – „Ние продължаваме”(2007), „No Mercy”(2009) и „Македония”(2010).

Характерният глас и специфика на Нели правят голямо впечатление на редица звезди от световния музикален и шоубизнес, гостували в шоуто. Майкъл Болтън определя гласа на Нели като „страхотен и изключителен”, а изпълнението ѝ оценява като „феноменално”.

Холивудският актьор Кристоф Ламбер, режисьорът Майк Нюъл, рок легендата Глен Хюз, виртуозът на цигулката Найджъл Кенеди също остават възхитени от представянето на талантливата българска певица.

Нели е имала удоволствието да пее на една сцена с Boney M, Cypress Hill, Army Of Lovers, Scorpions, Snap, Ishtar, Toto Cotugno, Manowar, Accept, Ricchi e Poveri, Elena Paparizou, Tarkan и много други.

В края на юли 2011 г., Нели Петкова обявява, че се отдава на развитието на соловата си кариера. Едновременно с това, тя представя първия си самостоятелен сингъл “Lucky One” feat. Miro Gee и ефектния видео клип към него. Само за месец песента се изкачва на първо място в класацията „The Voice Top 10” по The Voice TV и започва излъчване в испанското музикално радио с национален ефир – Hit FM.

През октомври 2011 г. певицата реализира следващия си сингъл – “Ето това”. В началото на 2012 г. Нели Петкова представя и испаноезичната версия на песента.

През лятото на 2012 г. излиза „Take The Night” . Автори на песента са Нели Петкова, Miro Gee и американците Angelique Cinelu и Curtis Richardson. В звукозаписа на „Take The Night“ звучи автентична българска гъдулка, а гласът на Нели Петкова е придружен от цял хор беквокалисти.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.