Тори Еймъс е американска композиторка, певица и инструменталист, родена на 22 август 1963 г. Истинското име на Тори е Мира. Родена е в Северна Каролина, но е израснала в Мериленд.

Тя е дъщеря на методистки свещеник и още на 4 години свири на пиано и пее в църковния хор. Скоро след това започва и да композира. Печели стипендия в консерваторията в Балтимор и е най-младият ученик, посещавал заведението. На следващата година е изключена от училището (по нейни думи заради интереса ѝ към рокендрол музиката и отказа ѝ да чете ноти).

В средата на 80-те години на миналия век тя формира метъл група, чиито членове са Стийв Кейтън, Мат Соръм (от The Cult, Guns and Roses, Velvet Revolver) и Брад Коб. Групата и последвалият албум са абсолютен провал и отчаянието кара Тори да прекъсне за кратко композиторските си занимания.


През 1991 г. тя издава дебютния си солов албум „Little Earthquakes“. По това време светът е полудял по гръндж и рап и издателите на албума се притесняват, че момиче с пиано е старомодно и няма да има успех. Затова и я преместват в Англия, където смятат, че тя има по-големи шансове.

На Острова Еймъс свири по клубове и барове, дори и в апартамента си пред приятели, за да промотира продукцията си. И в САЩ, и в Англия албумът има значителен успех и макар и да не оглавява класациите, се задържа доста дълго в тях.

През 1994 г. излиза вторият албум „Under the Pink“. Той е с доста по-масивен комерсиален успех. Следват „Boys for Pele“, „From the Choirgirl Hotel“, „To Venus and Back“, „Strange Little Girls“, „Scarlet’s Walk“ и „The Beekeeper“.

Някои от албумите доста се различават в музикален план един от друг, но въпреки това в тях винаги си личи непрекъснатият стремеж към индивидуалност и будната обществена съвест, от една страна, и типичната вокална техника, от друга.

За някои непрекъснатото експлоатиране на темите за сексуалността и ролята на жената са пресилени. Нейната значимост за музиката на 90-те е изключителна. Тя възвръща ролята на пианото в рок музиката, както и традициите на музициране от 70-те години.

В живота на Тори Еймъс има няколко трагедии, които определят до голяма степен тематиката на песните ѝ. Първата е през 1984 г., когато неин познат я изнасилва. През 1996 г. се събира с тонрежисьора си Марк Хоулий и малко след това установява, че е бременна, но прави спонтанен аборт, последван от още два. След тази ужасна поредица Тори все пак успява да се възстанови и през 2000 г. ражда момиченце.

На 26 септември 2006 г. Тори Еймъс издава грандиозната компилация „A Piano: The Collection“, която се състои от пет диска. Това е един сборник от творчеството на певицата между 1992 и 2006, в който са включени неиздавани песни, оригинални версии на известни вече песни, ремикси и нови версии.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.