Сам Смит, роден на 19 май 1992 г., е английски певец и автор на песни. Роден е в Лондон в семейството на Фредерик Смит и Кайт Касиди. Възпитаник е на Младежки музикален театър, като първата му изява е в постановката „Oh! Carol“.

Преди да бъде приет в театъра, Сам бил част от няколко джаз банди. В продължение на няколко години е учил пеене и е пишел песни под надзора на Йоана Идън.

Родителите му се разделили още преди да навърши 18 години. Отчаян от живота, Сам Смит поел към Лондон в търсене на музикални успехи, но вместо това разбрал какво е да си на дъното.


Наложило се дори да чисти тоалетните в един лондонски бар, защото тъкмо се бил разделил с шестия си мениджър и по нищо не личало, че скоро ще му провърви в музикалния бранш. За да плаща квартирата си на шестия етаж в източен Лондон, Сам работел 7 дни в седмицата по 10 часа и дори не можел да си позволи лукса да се прибира с метро.

Тогава написал самосъжалителната песен „Little Sailor“ за един млад човек, който мечтаел за музикална слава, но така и не я постигнал.

С появата на седмия мениджър обаче нещата се променят внезапно. Двамата се срещнали съвсем случайно и като резултат се получили колаборациите с Disclosure и Naughty Boy, записан бил дебютният му албум „In the Lonely Hour”, излязъл на 26 май 2014 г.

Подемът в кариерата на Сам съвсем не спира с издаването на албума. На музикалните награди „Grammy” през 2015 г., чаровният изпълнител успя да грабне цели 4 статуетки – за най-добър нов артист, запис на годината (“Stay with Me“), поп вокален албум („In the Lonely Hour“) и най-оборотна песен („Stay with Me“).

Сам беше определен за „надеждата на 2014-а“ и оправда всички очаквания, както по-рано направи и колежката му Адел, от която той признава, че е бил вдъхновен.

По-късно Сам Смит праща писмо на мениджъра си, а в полето за заглавие оставя само: „007“. Това съобщение отбелязва началото на опита му да получи възможността да изпее тематичната песен за новия филм за Джеймс Бонд – „Спектър“.

Днес британският изпълнител вече може да се похвали, че е сбъднал дългогодишната си мечта.

„Опитах се да си представя какво е да си Бонд. Моята музика е като дневник, описание на живота ми, затова исках да придам същата откровеност на тази песен“.

Сам Смит признава, че е създал заедно с Джими Нейпс за по-малко от половин час, след което е побързал да направи демо запис.

Впечатляващото вокално изпълнение на Смит в „Writing on The Wall“ всъщност е взето от същия оригинален запис и печели Златен глобус и награда за Най-добра оригинална песен. Само на 23, Сам е най-младият изпълнител, печелил някога Оскар.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *