Вокалистът на една от най-успешните американски фънк рок банди Red Hot Chili Peppers Антъни Кийдис е роден на 1 ноември 1962 г. в градчето Гранд Рапидс, щата Мичиган, в семейството на актьора Джон Кийдис.

Дядото на Антъни е с литовски корени, а баба му с мохикански произход. Индианските корени на Кийдис са вдъхновили текстовете на много от песните на Red Hot Chili Peppers.

Родителите на Антъни Кийдис се развеждат, когато той е 3-годишен. Няколко години живее с майка си, после се мести при баща си в Лос Анджелис. Именно баща му е първият човек, който го „запознава” с наркотиците.


Кийдис се записва да учи в Калифорнийския университет, но не завършва, до голяма степен заради пристрастеността си към дрогата. След като прекъсва следването си, Антъни Кийдис получава предложение от старите си приятели Майкъл „Флий” Блазари, Хилел Словак и Джак Айрънс да сформират група. Първото име на групата е Tony Flow and the Miraculous Masters of Mayhem, която в последствие е преименувана на Red Hot Chili Peppers.

При записването на първия им студиен албум – едноименния „The Red Hot Chili Peppers” през 1984 г., Словак и Айрънс се отказват от проекта и са заменени от други музиканти. Словак се присъединява към Кийдис и Флий за втория албум „Freaky Styley”, а Айрънс се включва за записа на третия им албум „The Uplift Mofo Party Plan”, но напуска след като Словак умира от свръхдоза. Оттогава групата има непостоянен състав. Антъни Кийдис и Майкъл „Флий” Блазари са в групата от самото ѝ начало.

Почти всички текстове на RHCP са на Кийдис. Неговият стил на писане варира през годините – от секс и наркотици в началото, до духовността и загубата на приятели на по-късен етап. След албума „Mother’s Milk” песните на RHCP придобиват по-мелодичен вид и вече се отнасят повече към рока, а не към хип-хопа. В „Blood Sugar Sex Magik” още се забелязва рапирането на Кийдис, но от този албум той започва да пее и мелодични балади като „Under The Bridge”, „Breaking The Girl” и „I Could Have Lied”.

Антъни може да се похвали не само с музикалната си кариера, но и с успехите в любовта. Сред бившите му гаджета са манекенката Хайди Клум и режисьорката София Копола. Макар връзката му с Клум да е краткотрайна, през януари 2003 г. той се запознава дори с родителите ѝ. Две години по-рано той има и кратка забежка с дъщерята на Франсис Форд Копола. Често го свързват и с бившата спайска Мел Си, Шиниъд О’Конър и дори Шер!

След раждането на сина му, Антъни се променя коренно. Евърли Беар се ражда на 2 октомври 2007 г. Майката е моделът Хедър Кристи, която е с 23 г. по-млада от Кийдис. Избират името Евърли Беар – заради любимата група на Антъни The Everly Brothers. Двамата родители се разделят, но Антъни не спира да се грижи за сина си.

Макар и 20 години след култовия „Blood Sugar Sex Magik”, който завинаги грабна сърцата на феновете, Red Hot Chili Peppers зарадваха и българските си почитатели с мащабен концерт през 2012 година. След концерта Майкъл „Флий” Блазари сподели в социалните мрежи:

„Беше невероятно преживяване! Това беше една от най-страхотната публика, която някога сме имали! Аз никога няма да забравя нощта в България!“
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.