Нийл Йънг продаде правата за песните си за 150 милиона долара. Hipgnosis Songs Fund е похарчил сумата за 1180 парчета, написани от канадския фолк рокер.

Фондът, който позволява на хората да инвестират в хитови песни, преди това е изразходвал около 1 млрд. паунда, за да се сдобие с правата върху песни на изпълнители като Марк Ронсън, Бари Манилоу и Blondie.

Основан от ветерана на музикалната индустрия Мерк Мерк Мъркюриадис, Hipgnosis превръща музикалните възнаграждения в поток от доходи.


“Това е сделка, която променя Hipgnosis завинаги”, каза Мъркюриадис. „Купих първия си албум на Нийл Йънг на седем години. Harvest ми беше спътник и отблизо познавам всяка нота, всяка дума, всяка пауза и мълчание. Нийл Йънг или поне музиката му е мой постоянен приятел оттогава.”

Hipgnosis е включен в списъка на Лондонската фондова борса от юли 2018 г. Когато песни, притежавани от фонда, бъдат пуснати по радиото или поставени във филм или телевизионно предаване, това прави пари.

Преди да създаде Hipgnosis, Mъркюриадис е мениджър на звезди като Бионсе, Елтън Джон, Iron Maiden и Guns N’ Roses. Според него „да се инвестира в песни е толкова добре, колкото в златото или петрол“.

Той казва, че хитовите песни са стабилна инвестиция, тъй като приходите им не се влияят от колебанията в икономиката. Продажбата на каталози с песни се превърна в процъфтяващ бизнес по време на пандемията Ковид-19, като инвеститорите виждат музиката като относително стабилен актив на иначе турбулентен пазар.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *