Любимият на много по света летен сезон отново е тук и отново води със себе си дългите дни, горещото време, както и желанието да излезем в заслужена почивка и да се отдадем на отдих на някой плаж или пък в планината.

Но лятото е и сезонът продължаващите с дни фестивали, които се провеждат всяка година в различни точки на света. Това са фестивалите, който изискват от посетителите да стоят на открито ден и нощ и да се раздадат на макс в купоните. А какъв по-добър купон може да стане от този на музикалните фестивали?

Говорейки за летните музикални фестивали няма как да не обърнем внимание на един от най-значимите такива в Европа, провеждащ се в Будапеща – Sziget. Възникналият като малък, предимно насочен към студентите фестивал, днес Sziget е едно от най-големите музикални събития, на което присъстват хора от цял свят.


Затова днес ще ви разкажем за него – от неговата история, до това как става един от най-популярните европейски музикални фестивали, както и кои изпълнители и групи ще чуете тази година.

Да, Sziget е предимно музикален фестивал. Но в годините на своето съществуване дейностите, които се предлагат са се разраснали и напуснали сферата на музиката. В наши дни на фестивала се предлагат още кино, театър, танци, различни видове спортове.

Но нека започнем от името на фестивала и неговият произход. Всъщност Sziget в превод на български означава „остров“ и се дължи на мястото, на което се провежда събитието – остров Óbudai, разположен на река Дунав в Будапеща. Погледнато така можем да кажем, че фестивалът е наречен твърде буквално на мястото, където се провежда, но това е поредното доказателство как една обикновена дума може да се превърне в емблема.

Идеята за фестивала принадлежи на музикантът Петер Мюлер и мениджърът Кароли Герендай, които след края на социалистическата ера в Унгария, започват да обсъждат нуждата от подобно събитие. Значима роля във възникването на фестивала оказва и носталгията по легендарният Уудсток, провел се през 1969 г.

Така идва и времето на първото издание на фестивала през 1993 г., когато той се нарича Diáksziget, което буквално преведо означава „студентски остров“. По това време фестивалът е организиран от различни ентусиасти и включва в програмата си единствено и унгарски рок групи.

Въпреки това събитието привлича вниманието на унгарците и на това първо издание присъстват около 43 000 по официални данни, но тъй като тогава фалшифицирането на билети не е било особено трудно, този брой със сигурност е бил много повече.

Въпреки финансовите проблеми, пред които се изправят организаторите тогава, фестивалът постига успех, който ги кара да започнат работа по второто издание, което става факт следващата година.

Тъй като през 1994 г. се навършват 25 години от фестивала Уудсток, организаторите решават да отдадат почит събитието, което е вдъхновило редица други такива музикални събития по света, като поканят не само унгарски, но и световни групи и изпълнители като Jethro Tull, Ten Years After, Jefferson Starship, Birds, Blood Sweat and Tears, Ерик Бърдън. Това е и причината изданието от 94-та да е именувано на Eurowoodstock.

През следващите години фестивалът се разраства все повече и повече и да привлича вниманието на меломаните по цял свят. От 1995 г. до 2002 г. основен спонсор на събитието става компанията Pepsi, а фестивалът започва да се нарича Pepsi Sziget. В този период участие взимат легендарни групи и имена от световната сцена като Слаш, Иги Поп, The Prodigy, Дейвид Бауи, Motörhead, Rollins Band, Chumbawamba, Faith No More. Фестивалът привлича вниманието дори на MTV, които от 1995 г. започват да изпращат свои кореспонденти на събитието.

Sziget: музикалният фестивал, за който трябва да знаете

Sziget става толкова важен за унгарците, че дори играчите на унгарската политическа сцена започват да посещават събитието, виждайки в него възможност за успешен PR. Така например през 2002 г. фестивалът е посетен от тогавашния министър-председател на Унгария Петер Медйеши, което е показател на значимостта на събитието в страната. През същата година Pepsi престава да бъде основен спонсор на събитието, а Sziget се превръща в отделен бранд.

След 2002 г. фестивалът започва да се оформя като това, което познаваме днес. Всяка следваща година все повече и повече посетители от цял свят присъстват на събитието. Разраства се и броят на изпълнителите и групите, които участват, броят на сцените, на които се изпълнява музика, както и останалите забавления за посетителите, които се предлагат на фестивала.

През 2008 г. например участие взема хевиметъл групата Iron Maiden. През 2009 г. пък фестивалът започва със специален ден, който минава под мотото „музика против расизма“. 2011 е годината, в която Sziget печели за пръв път титлата „Best Major European Festival“ на Европейските награди за фестивали, благодарение на подкрепата на хора, не само от Западна Европа, но и от цял свят.

Няма как да не отбележим, че по време на фестивала са се случвали какви ли не работи, дори са се поставяли рекорди на Гинес. Като такива можем да отбележим два: първият през 2000 г., когато се поставя рекорд за групово целуване, в което участват 1592 двойки. Вторият път е през 2003 г., а рекордът е за най-дълга картина, наречена „Festival Cyclorama“, която е с впечатляващата дължина от 80 метра.

Събитието се провежда последователно всяка година от 1993 насам в първите седмици на август. Разбира се, с изключение на 2020 и 2021 г., когато заради пандемията от коронавирус, фестивалът е анулирано.

Но тази година „островът на свободата“, както наричат още остров Óbudai, отново ще се оживи със стотици хора дошли да се забавляват и да слушат любимите си изпълнители на живо насред река Дунав. В списъка на изпълнителите за тази година са имена като Artic Monkeys, Дуа Липа, Калвин Харис, Tame Impala, Джъстин Бийбър и много, много други.

Програмата на фестивала тази година пък включва широко разнообразие от дейности, като освен театъра, киното и танците, гостите ще могат да наблюдават и изпълненията на циркови артисти от цял свят, обединени в сцената Cirque du Sziget.

Sziget не е просто фестивал. Днес той е емблема за успех. Но не само за Унгария, а и за цяла Източна Европа. Успех, който доказва, че тази част на Европейския континент не е просто сиво петно, с тъжни и мрачни хора, които не познават забавлението, а е място, което може да обедини хора от цял свят, в един парад на музиката, веселбата и танците.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *