Музиката на Енио Мориконе и още други прочути песни от репертоара на Il Volo ще чуе българската публика на концертите – на 11 юли в Пловдив, и на 13 и 14 юли в София – в парк център „Юнак“.

Преди да се посветят на проекта „Енио Мориконе”, тримата италианци правят проучване на цялото творчество на големия композитор. Затварят се в студиото месеци наред и гледат филмите с негова музика.

Потапят се в уестърните на 60-те и света на Серджо Леоне, в „Малена“ и „Ново кино Парадизо“ на Джузепе Торнаторе – все емблеми на световното кино, с които са отраснали цели поколения. Откриват, че Мориконе има над 500 произведения, но не  само композитор, но и оставил много аранжименти – например, на прочутата „Il Mondo“. 


Избират за албума си най-легендарните парчета, познати на публиката по целия свят. „Това е огромна отговорност. Мориконе не само е емблема на италианската култура по света, но той сам по себе си е отделен жанр“, казват те.

Техен водач в проучването на маестрото е синът му Андреа Мориконе. Той написва специално за тях последното парче от албума им – „I colori dell’amore“ и дирижира концерта им в Арена ди Верона през 2021, гледан от над пет милиона зрители.

Всеки от тримата има свое любимо парче, което свързва с лично преживяване. Любимо на Джалука Джинобле е „The Ecstasy of Gold“ от филма „Добрият, лошият и злият“. „Като малък с дядо ми гледахме уестърните от 60-те и това ме връща в миналото с много мили спомени”, разказва той.

Песента на Пиеро Бароне е „Se“ от „Ново кино Парадизо” на Торнаторе. „Това е мой любим филм. Сцената, когато момчето тръгва към Рим, за да изпълни мечтата си да стане режисьор. Аз съм сицилианец  и когато се качвам на самолета и тръгвам от дома, свързвам тази сцена със себе си“, споделя Пиеро.

Иняцио Боскето пък харесва музиката към „Легенда за пианиста“ на Джузепе Торнаторе.

Първата среща на Il Volo на живо с големия композитор е, когато през 2010 г. записват дебютния си албум и споделят с него едно студио. Срещат го всяка сутрин, споделят идеи и той е един от първите, чул албумa им. А през 2011 г. Мориконе дирижира на Piazza del popolo изпълнената от тях „E piu ti penso“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.