Световно известното българско сопрано Соня Йончева стана почетен гражданин на Пловдив, съобщи директорът на Общински институт „Старинен Пловдив” Богомил Грозев.

По негово предложение и на кмета на града Здравко Димитров певицата се нареди сред най-младите именити пловдивчани, заслужили голямото признание.

През миналото лято Соня Йончева подари на родния си град концерта „Завръщане” и въпреки пандемията успя да напълни Античния театър в Пловдив.


Тогава певицата рисковано се върна след триумфа си на 100-годишния юбилей на фестивала в Залцбург, за да изнесе своя спектакъл. Тя излезе на сцената заедно с младия певец Божидар Божкилов, когото избра сред 50 талантливи млади български изпълнители, както и с брат си Марин Йончев.

Концертът беше под диригентството на маестро Найден Тодоров с оркестъра на Пловдивската опера.

Много съм щастлива, че получавам признание в родния си град. Пловдив е началото на моя път. Винаги ще се завръщам в него” , каза развълнувана Соня Йончева от дома си в Женева.

На 24 февруари оперната дива ще пее на наградите „Victoire de la Musique”, a на 27 февруари голямото сопрано ще изнесе своя рецитал за поредицата „Звездите на Метрополитън опера на живо“. Концертът ще бъде заснет в залата на библиотеката на манастира „Шусенрид“ в Югоизточна Германия.

Цялото събитие ще продължи малко повече от час. Включени са откъси от „Аида”, „Русалка”, „Бохеми“, „Трубадур“ , арии от Пърсел и Хендел и една от вечните песни на Едит Пиаф – „Химн на любовта“. Йончева ще пее в съпровод на пиано на Малкълм Мартино.

На 31 август Соня Йончева ще излезе с Пласидо Доминго точно в 20 часа на специално построена сцена за концерта пред катедралния храм „Свети Александър Невски“. Те ще изпълнят арии и дуети от прочути опери.

Основен партньор на музикалното събитие е Столичната община. Партньор е и Министерството на културата. Билетите са на цени от 50 до 250 лв. Само за ВИП зоната пропуските струват 300 лв. и към тях има специален подарък.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *