Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашият уикенд герой е Робърт Майлс.

През седмицата ни застигна тъжната новина за кончината на един легендарен DJ, продуцент и композитор, който промени света на музиката из основи и завинаги. Гениалният музикант, различният, новаторът, който създаде свое собствено музикално течение – dream trance. Артист, който накара милиони по целия свят да танцуват в ритъма на неговата музика. Музикант, без когото 90-те нямаше да са същите.


Не случайно определян и от колегите си, и от критиците като Гуруто на мелодичния епик транс. Рядко се раждат артисти с такъв размах и въображение като тези на Робърт. Неговата хармонична смес от алтернативен рок, електронно звучене и мелодично пиано докоснаха сърцата на милиони почитатели на качествената музика. Той беше вдъхновение и за редица музиканти. И защото музиката остава вечна, напук на всичко, посвещаваме този уикенд на големия Робърт Майлс. Оставаш в сърцата ни, Amico!

Син на италиански имигранти, Робърт се ражда в Швейцария. Увлича се по пианото още като дете. От 1984 година започва да работи в различни италиански клубове като DJ и радиоводещ. През 1990 г. Робърт използва спестяванията си, за да основе свое звукозаписно студио и пиратска радиостанция.

В средата на 90-те Майлс популяризира т. нар. dream trance – подстил на епик транса, който много често включва спокойни инструментали, изпълнени на пиано. Дебютният му албум „Dreamland” излиза в началото на юни 1996 в Европа, а няколко дни след това и в САЩ. В него е включена песента „One and One” с гласа на Maria Nayler. Тя придобива голяма популярност по целия свят и е издадена самостоятелно в САЩ и Германия.

След пика на кариерата си, Робърт Майлс се оттегли от светлината на прожекторите и прекара останалата част от кариерата си, продуцирайки различни музикални проекти. През 2003 г. се мести от Лондон в Лос Анджелис. Там той създава собствен лейбъл – „Salt Records”. През 2012 г. Робърт основава и собствена радиостанция „OpenLab”, която излъчва от Меката на електронната музика Ibiza.

Робърт е единственият италианец, който печели награда Brit за най-добър световен нов артист през 1997 година. Тракът му „Children“ става един от най-големите танцови хитове на всички времена. То оглавява класациите в повече от 12 страни по света.

Робърт Майлс е един от основателите на жанра дрийм-хаус или дрийм-транс, чиято основна характеристика е лекият ритъм и нежната мелодия, изпълнена предимно на пиано. Композиторът има записани 6 студийни албума. Със своите композиции той играе съществена роля в оформянето на световната транс сцена. Последният му проект, наречен „Th1rt3en“, излезе през 2011 година.

Новината за смъртта на Роберто Кончина, както е истинското име на музиканта, покруси целия свят. Страниците на Пийт Тонг, Армин ван Бюрен, Бой Джордж, Даруд и десетки други музиканти в социалната мрежа почерняха след шокиращата вест.

„Трагична новина за смъртта на много талантлив музикант. С Робърт Майлс умира и част от живота ми“, написа продуцентът и дългогодишен приятел на Майлс Джоуи Ванели.

Няма как да се не се съгласим с него. Благодарим, че ни благослови с музиката си, Робърт! Светъл път!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.