Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашият уикенд герой е големият български композитор Тончо Русев.

С музиката си той докосваше дълбоко душите. Сграбчваше сърцето, стискаше за гърлото. Мелодиите му са окрилявали не една и две любови и са утешавали не едно и две разбити сърца. Не оставяше никого безразличен. Гениален, обичан, неповторим. Тончо Русев! Патриархът на българската музика ни напусна след кратко боледуване, дни преди да навърши 86 години.

Големият композитор посвети живота и сърцето си на българската музика. В продължение на 4 десетилетия той написа едни от най-големите хитове за най-известните ни изпълнители. Искрицата живот угасна, но светлата следа, която Тончо остави в българската естрадна музика, ще свети още дълго. Поколения наред. Почивай в мир, маестро!


Най-нежният български композитор е роден в Бургас през 1932 г. Баща му е локомотивен машинист, но има усет за музиката – свири на акордеон и мандолина, затова отрано забелязва музикалния талант на сина си. Момчето започва да свири в училищния оркестър. Баща му дори продава часовника си, за да може да му купи първия тромпет.

След като завършва гимназия, Тончо постъпва в завод „Червено знаме“ като шлосер, където създава духова група от 60 човека. По същото време той взима уроци по тромпет от солиста на бургаската филхармония Димитър Ганев. Докато се готви да следва индустриална химия, е чут от едни от най-добрите музиканти в Бургас, които го убеждават да кандидатства в музикалната академия. Тончо завършва Музикалната академия, специалност „Тромпет“. Свири в симфоничните оркестри на Бургас, Перник и Софийската опера. През 1960 г. участва в първия състав на биг-бенда на Българското национално радио.

Тончо Русев

През годините Тончо Русев е работил с почти всички български естрадни изпълнители, сред които Лили Иванова, дует Ритон, Васил Найденов, Веселин Маринов, братя Аргирови, Петя Буюклиева, Катя Филипова и още десетки. Затова не е изненада, че едни от най-обичаните родни песни са музицирани от Тончо. Като един вълшебник, Русев е обличал в музика любовната лирика на Дамян Дамянов, Елисавета Багряна, Иван Вазов, Дора Габе, Атанас Далчев, Петя Дубарова, Христо Фотев, Борис Христов. Тончо е автор и на детски песни, музика към театрални спектакли, телевизионни, детски мюзикъли и филмова музика.

За поколения български изпълнители той е гаранция за хит, за шлагер, за непреходна песен. А за много от тях е откривател. Затова неговата съдба го обрече на „Незабрава“, каквото е заглавието на една от най-обичаните му песни, изпята от голямата Катя Филипова, по текст на Калин Донков. Веселин Маринов е певецът, за когото Маестрото е написал най-много песни – повече от 100, повечето в тандем с бележития поет Евтим Евтимов, който ни напусна през 2016 година. Поетът е сред най-дългогодишните лични и творчески приятели на Тончо. Сред чуждестранните изпълнители на неговите произведения са София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др. Песните му са издавани в САЩ, Англия, Франция, Испания, Италия, Гърция, Турция и Русия.

Български и чуждестранни изпълнители, политици, общественици и хиляди почитатели на композитора изразиха съболезнованията си от кончината на големия творец в социалните мрежи. Тончо е носител на най-престижните отличия в България. През 2007 година Тончо получи орден „Стара планина“ за големите му заслуги към България в областта на културата.

И все пак най-голямата награда ще остане огромната любов на публиката и безграничното признание на цялата българска естрада. Поклон, Мастеро!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.