Всеки уикенд © Меломан.бг • Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook и профила си в Twitter. Тази седмица нашите уикенд герои са Coldplay.

Те не са от групите, които гледат на света с розови очила. Те го възприемат такъв, какъвто е, и се опитват да го променят към по-добро. Не само чрез музиката си, а и чрез делата си. Текстовете им са пълни със социални послания, с мечти за по-ведър и справедлив свят.

Малко особени, може би леко претенциозни, но и много лирични, музикантски проникновени, ангажирани. Британците от Coldplay определено са явление на световната музикална сцена. Доказват го милионите верни фенове по целия свят и купищата престижни награди в колекцията им.


За по-малко от десетилетие те успяха да изкачат музикалния Олимп, но и упорито се бориха, и продължават да го правят, с несправедливостите по света. А какъв по-добър повод в началото на годината да си пожелаем един по-красив свят, с повече щастливи хора, с по-малко войни, глад и бедност. Това е тяхната кауза. Защото музиката е любов… Coldplay!

Всичко започва през далечната 1996 година в University College London, където четирима британски младежи с обща страст към музиката – Крис Мартин, Гай Бериман, Уил Чемпиън и Джони Бъкланд, обединяват усилия, за да сбъднат мечтата си – да имат собствена група. Решават да я кръстят Coldplay. Няколко години по-късно светът научава за тях със сингъла „Yellow“.

Дебютният албум на Coldplay – „Parachutes”, излиза през 2000 година. Продуцентите хранели надежди за продажби от около 40 хиляди бройки до края на годината. Резултатът обаче надминава всички очаквания: албумът е продаден в близо 2 милиона екземпляра само във Великобритания. През 2002 г. групата печели Grammy за най-добър алтернативен албум.

Coldplay оправдават доверието на почитателите си и със следващите проекти – албумът „A Rush Of Blood To The Head“ от 2001 година, включващ уникалните “God Put a Smile upon Your Face“, „The Scientist“ и „Clocks“, както и третият албум „X&Y“. Той излиза през юни 2005 година и бързо става най-продаваният албум в света за годината. Тавата дебютира на първото място в общо 28 държави и е вторият най-бързо продаван албум в историята на Обединеното кралство.

В историята си Coldplay имат над 55 милиона продадени записа, по седем награди Grammy и Brits, пет MTV награди и милиони почитатели в социалните мрежи, което ги прави една от най-успешните групи на новото хилядолетие. Групата има свои собствени правила на поведение и едно от тях е, че наркотиците са абсолютно забранени.

Няколко любопитни факта за Coldplay: Крис Мартин пише с лявата ръка, но свири и рисува с дясната. Същият този Крис споделя, че не може да излезе на сцената без непосредствено преди това да е измил зъбите си. През 2003 година Мартин се ожени за носителката на „Оскар“ Гуинет Полтроу, но през 2014 двамата обявиха, че се разделят.

От години момчетата от Coldplay подкрепят организации, борещи се с бедността и защитаващи човешките права. Те често пътуват до страните от Третия свят, за да се запознаят с проблемите и нуждите на хората там от първо лице. Бандата редовно участва и в благотворителни концерти. През 2017 година издадоха песента „Aliens“, средствата от която ще отидат в помощ на бежанците, които преминават опасния път през Средиземно море за Европа.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *