Изабеел Жилберту ди Оливейра, позната на публиката като Бебел Жилберту, е бразилска боса нова певица, родена в Ню Йорк, САЩ, през 1966 година.

Занимава се с музика още от дете и това не е учудващо – баща ѝ е Жоао Жилберту, създателят на стила боса нова, а майка ѝ е певицата Миуча, в чийто албум малката Бебел участва, още когато е 7-годишна.

На девет пее с майка си и Стан Гец на джаз фестивал в нюйоркския „Карнеги хол“.


Въпреки че от малка се подвизава на музикалната сцена, минават много години, преди Бебел да запише собствен албум и да открие своя индивидуален глас. Личният ѝ пробив е през 2000 г., когато принцесата на боса новата прави нежна електронна революция в жанра и поставя началото на новата бразилска вълна.

Албумът ѝ „Tanto Tempo“ продава 1 млн. копия, получава две номинации за Grammy и се превръща в един от най-добре продаваните бразилски албуми в американската история.

Наричана „Нора Джоунс на боса новата“, Бебел издава още няколко албума, сред които се открояват „Bebel Gilberto“ от 2004-та и „Momento“ от 2007-а, които са оценени положително както от феновете ѝ, така и от музикалната критика.

През 2007 година певицата беше в България, за да представи албума си „Momento“. Самата Бебел казва за него:

„Този албум е за мен – за моите чувства и моите възгледи. Този албум е и за теб и за точно този момент – защото е съвършено красива музика, създадена, за да бъде слушана през лятото на морето.“

Албумът е изтъкан от бразилски джаз, боса нова и самба, фино примесени с новаторски електронни звуци.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.