Музикантите от Red Hot Chili Peppers продават правата върху каталога си на лондонската инвестиционна компания Hipgnosis за около 140 милиона долара, съобщиха Billboard и Rolling Stone, като се позовават на източници, запознати с преговорите.

Red Hot Chili Peppers притежават едни от най-добре продаваните музикални каталози с хитове като „Californication“, „Оther Side“, „Under the Bridge“, „Scar Tissue“.

Повечето от песните са създадени от музикантите в групата – Майкъл „Флий“ Балзари, Антъни Кийдис, Джон Фрушанте и Чад Смит. Мерк Меркуриадис от Hipgnosis Songs Fund е купил правата колективно от групата.


От 2018 г. Меркуриадис и фондът му масирано изкупуват правата върху хитове и цели каталози на някои от най-значимите композитори, продуценти и изпълнители в музикалната индустрия, сред които са Ричи Самбора, Нийл Йънг, Линдзи Бъкингам.

Творците получават незабавно плащане вместо да очакват бъдещи приходи от правата върху музиката си. Купувачът пък поема риска за приходите и рискува да се опита да насърчи телевизионни канали, видеоигри и реклами да използват музиката.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *