Джери Лий Люис, неукротимият рокендрол пионер, чийто скандален талант, енергия и его се сблъскаха в такива изключителни албуми като „Great Balls of Fire“ и „Whole Lotta Shakin’ Goin’ On“ и изградиха кариерата му, разтърсена от лични скандали, почина на 87 години.

Последният оцелял от поколението новаторски изпълнители, сред които бяха Елвис Пресли, Чък Бери и Литъл Ричард, Люис е починал в дома си в Мемфис, Тенеси, информира в официално съобщение представителят му Зак Фарнъм.

От всички рок бунтари, появили се през 50-те години на миналия век, малцина са уловили привлекателността на новия жанр така незабравимо, както роденият в Луизиана пианист, който наричаше себе си „Убиеца“.


„Имаше рокаджии. Имаше Елвис. Но не е имало чист рокендрол, преди Джери Лий Люис да нахълта с гръм и трясък“, отбелязва почитател на Люис.

Но в личния си живот той се лута от скандал към скандал. За кратко, през 1958 г., той е претендент да замени Пресли като основен рок хитмейкър, след като Елвис е призован в армията. Но по време на турнето на Люис в Англия пресата научава три опасни неща: Той е бил женен за 13-годишната (може би дори 12-годишната) Майра Гейл Браун, тя е негова братовчедка и той все още е бил женен за предишната си съпруга. Турнето му е отменено, включен е в черния списък на радиото, а приходите му за една нощ спадат почти до нула.

През следващите десетилетия се бори със злоупотреба с наркотици и алкохол, съдебни спорове и заболявания. Два от многото му бракове завършват с ранна смърт на съпругата му. Саманта Браун се развежда с него в началото на 70-те години на ХХ в. и по-късно твърди, че е била подложена на физическа и психическа жестокост, която едва не я довела до самоубийство.

През 60-те години на ХХ век Люис се преоткрива като кънтри изпълнител и музикалната индустрия в крайна сметка му прощава, дълго след като той спира да има хитове. Той печели три награди Grammy и записва с някои от най-големите звезди в музикалната индустрия. През 2006 г. Люис излиза с албума „Last Man Standing“, в който участват Мик Джагър, Брус Спрингстийн, Би Би Кинг и Джордж Джоунс. През 2010 г. Люис привлича Джагър, Кийт Ричардс, Шерил Кроу, Тим Макгроу и други за албума „Mean Old Man“.

Люис се жени седем пъти и рядко е далеч от неприятности. Четвъртата му съпруга, Джарън Елизабет Гън Пейт, се удавя в басейн през 1982 г., докато подава иск за развод. Петата му съпруга, Шон Стивънс, 23 години по-млада от него, умира през 1983 г. от очевидна свръхдоза наркотици.

В рамките на една година Люис се жени за Кери Маккарвър, тогава на 21 години. Тя подава молба за развод през 1986 г., като го обвинява във физическо насилие и изневяра. Той завежда насрещен иск, но в крайна сметка и двете молби са отхвърлени. Окончателно се развеждат през 2005 г. след няколкогодишна раздяла. Двойката има едно дете – Джери Лий III.

Друг син от предишен брак – Стив Алън Люис, на 3 години, се удавя в плувен басейн през 1962 г., а синът Джери Лий-младши загива в пътнотранспортно произшествие на 19 години през 1973 г. Люис има и две дъщери – Фийби и Лори Лий, и настояща съпруга Джудит.

Финансите му също са хаотични. Люис е спечелил милиони, но дължи стотици хиляди долари данъци. Син на някогашния контрабандист Елмо Люис и братовчед на телевизионния проповедник Джими Суагарт и кънтри звездата Мики Гили, Люис е роден във Феридей, Луизиана. Като момче той първо се научава да свири на китара, но намира този инструмент за твърде ограничен и копнее за инструмент, който могат да си позволят само богатите хора в града му – пиано.

Животът му се променя, когато един ден баща му пристига с камиона си и му подарява комплект клавирни инструменти от тъмно дърво.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *