Пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар представя “Amazônia” – вълнуващ саундтрак към новия проект на прочутия и награждаван фотограф и режисьор Себастиао Салгадо.

Жар композира 52-минутната музикална колекция за Парижката филхармония, а освен класическата стерео версия, записва и специална бинаурална версия, достъпна в дигиталните платформи.

Тя дава възможност на слушателите да изпитат цялостно и ненадминато звуково изживяване, благодарение на бинауралното аудио, което създава 3D съраунд звук, много по-близък до натуралния човешки слухов усет, когато се слуша през слушалки. Тази техника в проекта “Amazônia” е специално приложена, за да може слушателите да се почувстват наистина в сърцето на гората. 


Жан-Мишел Жар

“Amazônia” представлява впечатляваща изложба, фокусирана върху бразилска Амазония, която съдържа над 200 фотографии на Салгадо. Популярният фотограф и режисьор обикаля региона в рамките на 6 години, за да заснеме гората, реките, планините и хората, които живеят там.

Звуковият акомпанимент на Жар е симфоничен свят, комбиниращ електронна музика и оркестрийни инструменти, примесени със земни звуци, които пренасят зрителите на изложбата директно в Амазонска гора.

“Исках да избегна етномузикологичния подход и създаването на музика за фон. В Амазонска гора съществува измерение на номадизъм – движение от едно място към друго, от тъмнина към светлина, от нежна тишина към скрита заплаха. Изградих тази музика като средство от различни звукови предмети – органни, натурални, етнически, оркестрални и електронни елементи, които можем да чуем само в гора, през която преминаваме и оставяме зад нас, временни останки от време и пространство без край“, споделя Жан-Мишел Жар.

Избран за посланик на UNESCO през 1993 г., Жар взима участие в редица забележителни проекти за толерантност и културен плурализъм, както и за защита на природата и околната среда. За проекта “Amazônia”, той активно се колаборира с научния екип на Етнографския музей в Женева (MEG), за да пресъздаде възможно най-реалните звуци на гората и хората, които я обитават.

Жан-Мишел Жар обяснява: “За да представя вечното човешко присъствие в този величествен зелен океан, селектирах уникални звукови материали от ценните архиви на Музея на Етнографията в Женева. Композирах “Amazônia” на един дъх, ден и нощ, благодарение на красивите снимки, които се сменяха на луп пред очите ми, потапяйки се в тази необятна, позната и мистериозна, спокойна и притеснителна, величествена и уязвима… Тази пристрастяваща и фатална дрога. Гората на Себастиао Салгадо“.

Изложбата “Amazônia” отваря врати в Парижката филхармония на 20 май, след което ще премине през няколко световни града – от Париж до Сао Пауло, през Рио Де Жанейро, Рим и Лондон.

“Amazônia” на Жан-Мишел Жар излиза дигитално в стандартно и бинаурално аудио, както и на CD и винил.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *