Откакто китайската компания ByteDance придоби приложението за липсинг видеа musical.ly през 2017 г. на световната сцена, някъде между социалните мрежи и платформи за видеосподеляне, се нареди TikTok.

За броени месеци приложението завладя поколението Z и му даде нови начини за изява, които то не познаваше. Или поне не познаваха тези извън САЩ, които си имаха Vine – много подобно на познатия ни TikTok.

За тези, които не са чували досега нито TikTok, нито Vine, нито musical.ly и се чудят какви ли трябва да са тези неща и защо пък всички да са луднали по тях, обясняваме: TikTok e приложение, в което можеш да правиш кратки видеа най-много до 300 секунди, придружени със някакъв саунд. Той може да бъде част от някоя песен, чужд глас, звукова сцена или собствения глас на човека, който създава видеото. Казано по-кратко може да бъде всичко що е звук, стига да отговаря на стандартите на общността.


Естествено, тъй като TikTok е своеобразно продължение на musical.ly, то звуците от различни песни са си основополагащи за приложението. Факт, от който се възползват някои новоизгряващи музиканти и не само, за да промотират своята музика. В този материал, както вече разбрахте от заглавието, ще ви представим 5 песни, които придобиха популярност благодарение на TikTok.

GAYLE – abcdefu

Ако обичате да слушате радио или музикална телевизия, то няма как да не сте чували тази песен. Тя се върти изключително често по българските радиостанции в последните няколко месеца и е може би една от най-скорошните песни, които придобиха популярност, благодарение на TikTok. Историята на песента започва от видео в приложението, в което GAYLE споделя, че няма идеи за песни и предизвиква своите последователи да ѝ дадат. Точно тогава се появява коментар, който ѝ дава идея да напише песен за раздяла. Младата изпълнителка отговаря с вече готовата песен… Много хубава история, нали? Ами всъщност по-наблюдателните потребители забелязват, че въпросният коментар, е написан от не кой да е друг, а от маркетинг мениджъра на Atlantic Records – лейбълът, с който GAYLE сключва договор преди да издаде своя хит.

Doja Cat – Need To Know

Въпреки че почти всички песни на Доджа Кет от последните години попадат в този списък, ще ви представим една от най-скоро излезлите, които буквално завладяха приложението – „Need To Know”. Песента е част от втория албум на американската певица с южноафрикански корени – „Planet Her”, а видеото към нея вече има над 200 милиона гледания в YouTube.

Sub Urban – Cradles

Сега се връщаме към 2019 г., когато отново благодарение на TikTok, песента на един новоизгряващ артист достигна до милиони хора по света, които харесаха неговия мрачен стил, съчетан с успокояващото звучене на инди поп музиката му. И клиповете към песните му, които са си като късометражни хорър филми, представящи емоцията на песента. Всъщност изпълнителят с тайвански и канадски корени посочва като свои вдъхновения творци като Джоджи и Кей Флей, както и групи като Cage the Elephant. Днес Cradles има над половин милиард гледания в платформата YouTube.

Rakhim – Fendi

Прехвърляме се малко по на изток, където TikTok също е на почит сред поколението Z. И въпреки че руските изпълнители дадоха много песни на приложението, които станаха вайръл, то една от най-популярните определено е тази на роденият в Узбекистан Rakhim. Тя беше един от руските летни хитове, когато излезе през 2020 г. Днес песента има над 30 милиона гледания в YouTube.

Bella Poarch – Build a B*tch

Когато говорим за песни станали популярни, благодарение на TikTok, няма как да не споменем първата песен на момичето, което стана една от най-популярните тик токърки, благодарение на нетипичните си видеа – Bella Poarch. Нейната песен „Build a B*tch“ беше издадена миналата година и почти моментално след излизането си стана вайръл в приложението. Днес видеото към нея има над 300 милиона гледания в YouTube.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *