Композиторът Петър Дундаков, познат с работата си с „Мистерията на българските гласове” и по музиката на редица филми („Голата истина за група Жигули” и „Възвишение”), постави през 2019 г. уникалния мултимедиен спектакъл „Песента на ветровете”, носител на Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на музиката 2019 г.

На 28 април 2021 г. от 19:00 ч. проектът, обединяващ различни музикални стилове, отново ще огласи Театър „Азарян”. Цикълът от авторски пиеси за струнен оркестър, сопрано, флюгелхорн и фонограма ще събере на една сцена обновен състав, включващ някой от най-великолепните интерпретатори на класическата музика.

Това са камерен ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на проф. Пламен Джуров, познатият от джаз сцената тромпетист Росен Захариев, сопраното Гергана Димитрова (солист на „Мистерия на българските гласове” и „Ева квартет”) и сопраното Пламена Гиргинова.


Песента на ветровете

Визуалната идентичност на проекта е дело на българския аниматор и мултимедиен артист Иван Богданов, участвал в редица международни проекти и носител на няколко награди от престижни форуми.

Спектакълът обединява съвременна класическа музика, джаз, фолклор, „narrative music” – театрална и филмова музика, представени като различни състояния и картини, обединени в една музикална цялост. С него талантливият композитор цели да стартира диалог между различните музикални жанрове и да провокира зрителите да преминат отвъд познатите музикални граници.

Проектът „Песента на ветровете” от Петър Дундаков предлага цялостна нова концепция, която представя съвременната класическа и арт музика като актуален културен феномен и я „превежда” на познат и близък език на слушателя.

Концертът на 28 април е първият от поредица от такива, които ще се различават един от друг и ще са с участието на различни гост изпълнители. Защото съществуват безброй начини да чуеш красотата в музиката. А огромна част от привидно противоречиви стилове и фрагменти са неделими един от друг и свързани с невидими връзки.

Спектакълът се провежда с подкрепата на Министерството на културата. Билети се продават в Билетния център на НДК в сградата и онлайн.
Коментари

Свързани:

1 коментар

  1. Компилации, компилации… Модерни версии… И всичко е все „уникално“. Само че тази уникалност никой не я припознава, нито я харесва, нито я запомня. Така е и с този мним „композитор“. Навремето преписваше чужди мотиви за „Тибетски сърца“, сега компилира, колаборира/по-скоро колабира/, но не създава и не композира. Просто защото не може. Ама вестниците пишат. Както казва народа – всяко чудо за три дни. Та така и с уникалността на Дундаков!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *