Преди точно 25 години, на 10 и 11 август в Кнебуърт, Великобритания се случва историческо за бритпоп музиката събитие – един уикенд-рекордьор с два концерта на Oasis, посетени от 25 000 човека от 2.5-те милиона желаещи за билети, разпродадени за по-малко от 24 часа!

Този четвъртък, Cinema City показва основополагащия Oasis Knebworth 1996 в киносалоните си в страната – София, Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Русе.

В почти два часа музикалният документален филм на Джейк Скот представя грандиозното събитие през очите не само на феновете, но и на артистите, с невиждани лайв изпълнения и ексклузивни кадри от забавленията на братя Галахър и компания бекстейдж.


Историческият контекст на Oasis Knebworth 1996 е ключов, за да се разбере колко важни са тези концерти – те се случват някъде между Европейското първенство по футбол през 1996, победата на лейбъристите на националните избори и появата на иконични поп явления като филма „Трейнспотинг“, модела Кейт Мос и артиста Деймиън Хърст. Англия е „готина отново“!

Ноел Галахър с носталгия си спомня колко безстрашни и наивни са били по времето на този рекорд и как сега, ако трябва да излязат пред четвърт милион човека публика, ще са истински ужасени.

А китаристът Пол Артърс пък откровено заявява, че тогава групата е трябвало да се раздели, в пика на славата си, правейки недвусмислени препратки към скандалите и проблемите, свързани с Oasis през последните години. В сетлиста на бандата за концертите от 96-та, които се смятат за връх в кариерата им, са класиките „Champagne Supernova“, „Wonderwall“ и „Don’t Look Back In Anger“.

Паралелно със световната премиера на Oasis Knebworth 1996 и българските бритпопъри, които не са били част от онзи исторически уикенд на живо, сега могат да съпреживеят двата концерта на Oasis Knebworth 1996 с прожекциите на голям екран в киносалоните на Cinema City в страната на 23 септември (четвъртък) от 20:00.

Капацитетът на залите е намален на 50%, като местата, налични за закупуване и резервация, са разпределени шахматно според актуалните мерки на Министерство на здравеопазването.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *