Когато стане въпрос за успеха (или по-скоро неуспеха) на българските хитове в чужбина, някои обикновено губят и малкото патриотизъм, който имат и започват да обясняват как съвременната ни музика е… с две думи тотална трагедия.

Излагат надълго и нашироко тезата си как нашите музиканти не могат да създадат продукт, който да бъде успешно пласиран зад граница, а само в нашата родина. Как тук успявал, защото българите не подбираме музиката, която слушаме и едва ли не ще слушаме всичко, което индустрията ни произведе.

Същите тези хора от друга страна пък се оплакват, когато наш изпълнител или група създаде песен на чужд език. Тогава пък започват обвиненията в чуждопоклонничество и тем подобни…


Естествено това далеч не е така, както го мислят някои наши сънародници. Всъщност в съвременната българска музика има много песни, които са напуснали границите на родината ни и под една или друга форма са попаднали в чуждите радиостанции, телевизии и чартове. А това си е безспорен успех.

И за да не си мислите като хората, описани по-горе, днес ще ви представим хитовете от съвременната българска музика, които успяха в чужбина. Защото има такива и те не трябва да се подценяват. И преди някои да е избързал да си помисли, че една песен не е българска, след като е на друг език, ще кажем само, че ако една песен е българско производство, то тя е определено си е българска без никакво съмнение.

Кристиан Костов – Beautiful Mess

Няма как да не започнем с песента на Кристиан Костов, с която България достигна най-високата си позиция на Евровизия. Създадена съвместно Symphonix International, продуценстката компания на Борислав Миланов, която във времето се е специализирала в разработването на песни за Евровизия, предизвика истински фурор сред българските фенове на талантливия изпълнител и дори му спечели такива зад граница. Макар да не успя да победи в песенния конкурс през 2017 г., „Beautiful Mess“ си остана фаворитът сред букмейкърите и почитателите на конкурса. Всъщност тя стана толкова успешна, че дори влезе в официалните музикални класации на Австрия, Унгария, Нидерландия, Русия, Швеция и Швейцария. А говорейки за Кристиян Костов, смело можем да кажем, че и неговите успехи не бяха малко след участието му в конкурса. Напомняме, че той спечели награда на EBBA в категорията „Изборът на публиката“. След това взе участие и в едно от най-популярните музикални предавания в Китай.

Поли Генова – If Love Was A Crime

Естествено е редно да продължим със следващия ни голям успех на Евровизия и всъщност първия ни голям такъв. Да, точно така. През 2016 г., в Стокхолм, прекрасната Поли Генова достигна до 4-тото място на финала с песента „If Love Was A Crime“, която в следващите месеци, подобно на песента на Кристиан Костов, звучеше от всяка музикална телевизия и радиостанция и ни караше да се гордеем. При създаването на песента всъщност няма нищо ново. Тя отново е дело на професионалистите от Symphonix International. При нея не по-малко впечатляващо беше и видеото, което има над 15 милиона гледания в официалния YouTube канал на конкурса. „If Love Was A Crime“ влepe в класациите на Австрия, Белгия, Франция, Шотландия, Швеция, както и в официалния чарт на Великобритания. След участието си на Евровизия Поли Генова натрупа значителна фен база сред почитателите на конкурса и се превърна в едно от разпознаваемите музикални лица, които представят България на европейския музикален пазар.

ALMA – Perfect

Дебютът на младата и талантлива ALMA стана хит не само в българските радиостанции. Песента, която е дело на румънския диджей Кристиан Тарчеа, по известен с псевдонима си Monoir, всъщност е излязла още на музикалните пазари в Гърция, Турция, Израел, Румъния и Полша. През 2019 г. парчето достигна 1-во място в класацията Viral 50 за Полша на платформата за стрийминг услуги Spotify, както и се нареди сред най-търсените песни в Shazam за Русия. „Perfect“ дори стана първата песен на български изпълнител, която се излъчваше всекидневно от MTV Hits (international). Нека не забравяме, че благодарение на този си пробив ALMA натрупа и солидна фен база зад граница, която и до днес следи новите ѝ проекти.

DARA – Thunder

Като пореден голям хит, който достигна чуждестранния пазар, определено можем да посочим „Thunder“ на DARA. Песента се ражда по време на Song:Expo – най-големия европейски лагер за писане на музика, и е резултат от съвместната работа с дуото KU3E, което включва работилия по проекти на Кайли Миноуг и Джейсън Деруло Крис Йънг и Матс Корай Дженк, както и на работата с българския продуцент Витали Езекиев. Парчето бързо се превърна в хит в България, но достигна и до съседна Сърбия, където видеоклипът към него беше номиниран в категорията за най-добро електро денс видео на музикалните награди Muzzik Video Awards MVA 2K21.

Михаела Маринова – Tiempo

Връщаме се към един от първите проекти на Monoir за българския музикален пазар, който е създаден в колаборация с звездата от третия сезон на X-Factor – Михаела Маринова. Песента на популярната и обичана у нас изпълнителка проби в ефира на MTV, няколко месеца след излизането си. С това парчето се превърна не само в първата песен на английски език в репертоара на Михаела Маринова, но и в нейния международен пробив.

Victoria – Tears Getting Sober

Още една българска песен от Евровизия, която си заслужава да споменем тук, определено е „Tears Getting Sober“ на прекрасният талант Виктория Георгиева. Въпреки че не успя да ни представи с нея на песенния конкурс през 2020 г. заради пандемията, хитът на Виктория беше сочен категорично от феновете и от букмейкърите като победител. Песента, която отново е дело на Symphonix International, дори спечели класирането на базираната в Нидерландия телевизия OutTV, в което зрители и професионално жури оценяват своите фаворити на Евровизия. Да не споменаваме, че е и поредната песен на български изпълнител, която е въртяна в ефира на MTV.

Да, трудно е да се създаде хитова песен, която да се харесва както на българския музикален пазар, така и на чуждестранния. Но не, не е невъзможно и тези наши изпълнители го доказват. Наш е изборът дали ще продължим да подценяваме всичко, което се произвежда в България или ще му дадем шанс. И не визираме само музиката…
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.