Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашите уикенд герои са Queen.

Колкото и да съм бил малък през 1991 година, все пак съм бил достатъчно голям, за да осъзная, че съм свидетел на нещо голямо. Всякакви хора – мъже, жени, млади, стари, всички те – покрусени, плачещи, при новината за кончината на един велик музикант – вокалистът на легендарните Queen Фреди Меркюри.

Подобно нещо, такава сплотеност и съпричастност, породена от кончината на чуждестранен изпълнител, в София, а и в цялата страна, предполагам, не съм виждал. Вероятно никога няма и да видя. Така, както никога няма да има талант, съизмерим с този на групата.


За двете десетилетия, в които те съществуваха, Queen не просто успяха да се превърнат в икони. Неслучайно Queen са определяни като най-великата рок банда на всички времена, любима на поколения ценители по света. Те промениха музикалния свят завинаги. Песните им и до днес имат магичното свойство да разтърсват из основи, да вълнуват и радват.

И въпреки че физически Фреди вече го няма, неговият божествен глас ще бъде вечно жив в сърцата ни… The show must go on, както се пее в една от емблематичните му песни!

Официално легендарната рок група Queen е създадена през 1970 г. Но всъщност още през 1968 г. китаристът Брайън Мей – тогава студент в Кралския колеж в Лондон, и басистът Тим Стейфел, решават да сформират музикална банда. Мей пуска обява на таблото в колежа, че търси барабанист. Роджър Тейлър се явява на прослушване и получава работата. Музикантите наричат себе си Smile. След няколко неуспешни години те се сближават с Фреди Меркюри и така се ражда музикалното явление Queen.

Вокалистът на групата – Фреди Меркюри, собственоръчно създава логото на Queen, благодарение на своите умения по графичен дизайн от художественото училище в Лондон. Кралският герб на рок-групата е сътворен от зодиакалните знаци на неговите членове – два лъва за Джон Дикън и Роджър Тейлър, рак за Браян Мей и две феи за самия Фреди Меркюри, роден под знака на Дева.

Албумът „Greatest Hits“ на Queen от 1981 г. е първият, достигнал продажби от 6 милиона копия във Великобритания, повече от легенди като АBBA и Beatles. Албумът всъщност е най-продаваният за всички времена. Едно на четири домакинства от Острова притежава негово копие. Тавата включва 17 песни, сред които емблематичните “We Will Rock You“, „Another One Bites The Dust“ и „Bohemian Rhapsody“.

Китаристът на Queen – Браян Мей, е най-добрият физик сред рокаджиите и със сигурност най-добрият рокаджия сред физиците! Той има диплома по физика от Кралския лондонски колеж от 1977 г. По това време започва да пише и дисертация по Aстрономия, но я зарязва, за да се отдаде изцяло на групата. През 2006 г. обаче авторът на хита „We Will Rock You“ все пак решава да я довърши и след година Мей вече може да се похвали с докторска степен по Физика.

На 24 ноември 1991 г. фронтменът на групата – Фреди Меркюри, ни напусна завинаги. Роденият в Занзибар тенор, чието истинско име е Фарук Булсара, бе едно от най-ярките имена на музикалната сцена през изминалия век. Първата британско-азиатска рок звезда, както мнозина го наричаха, безапелационно е един от най-влиятелните герои в музикалната ни история.

Малко след кончината на Фреди музикални величия като Guns N’Roses, Def Leppard, Джорд Майкъл, Metallica, Елтън Джон му отдават почит, като взимат участие във възпоменателен концерт на стадион Уембли. Мега концертът влиза в книгата на рекордите „Гинес” като „Най-големият бенефисен рок концерт” в света. Той е бил наблюдаван от над 1,2 милиарда зрители по целия свят. Постъпленията от концерта са над 20 милиона британски лири, които са дарени на различни анти СПИН фондации.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.