Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook и профила си в Twitter. Тази седмица нашият уикенд герой е Васил Найденов.

Васил Найденов е не просто певец и виртуозен музикант, той е вдъхновение за няколко поколения българи. Не случайно е популярен с прозвището „Краля на българската естрада”. Той е от малкото истински звезди на българската популярна музика. Песните му бързо се превръщат в хитове и стават любими на милиони.

Васко ще остане в историята на българската музика с превърналите се в класика: „Адаптация”, „Телефонна любов”, „Сбогом, моя любов”, „Сигурно”, „Седем пъти”, „Тишина”, „Синева”, „Чудо”, „По първи петли”, „Болката отляво” и още много, много…


Васил Найденов е роден в София на 3 септември 1950 г. Завършва естрадния отдел на Музикалната академия, специалност пиано. През 1969 г. е пианист на състава Златни струни, от който по-късно се ражда група Сигнал. В периода 1976-78 г. е вокал на Диана Експрес. С групата той изпява една от най-красивите песни в историята на българската поп музика – “Синева”. Ненапразно певецът дълго време е известен като Васко Синевата.

Васил Найденов

За кратко Найденов е бил член и на друга голяма българска група – Тангра. В този период се появява друг негов прякор – „Кеца”. Историята е любопитна. Качил се на сцената с легендарните китайски гуменки не за друго, а защото били удобни. От телевизията били озадачени – как да снимат без да се види тази толкова екстравагантна, за онова време, подробност. Така или иначе, оттам тръгнал не само прякорът “Кеца”, но и цяла нова мода.

Истинска звездна слава Васил Найденов получава през 1979 г., когато печели Първа награда на фестивала „Златният Орфей“, а песента от филма „Адаптация“ е обявена за „Мелодия на годината“. След това популярността му расте лавинообразно. Почти всяка песен, която изпълнява, се превръща в шлагер: „Откровение“, „И утре е ден“, „А дали е така“.

Класически негови хитове звучат в нови аранжименти – хаос вариантът на песните „Сбогом моя, любов” и “Телефонна любов”, както и хард-рок версията на “Рали”, се радват на голям успех.

Васил Найденов е обичан изпълнител, не само в България. Славата му се носи от Русия до Куба и от Германия до САЩ. Емблематични са дуетите му с Лили Иванова, Маргарита Хранова, Силвия Кацарова, Богдана Карадочева, Росица Кирилова.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.