Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашите уикенд герои са t.A.T.u.

Провокативни, че дори направо скандални. Диви, граничещо с луди. Обичани от милиони и хулени от още толкова.

Ако все още не се сещате за кого става въпрос, ще ви подскажем с „Я сошла с ума“. Да, това са t.A.T.u.! Руският дует, който взриви цял свят в началото на века. Те станаха известни за една нощ и дадоха нов тласък в световната музика.


Провокацията беше част от тях и благодарение на нея, станаха така популярни, обсъждани, обичани, но в същото време и оплювани, че дори и мразени. Скандалните текстове на песни, провокативни клипове, „непристойно“ поведение и взривяващи концерти, ги изстреляха на върха и накараха всички да говорят за тях.

Със своето присъствие дадоха нещото, което музикалната публика чакаше от много време – свобода. Свободата да бъдеш себе си, свободата да изказваш това, което другите не смеят, свободата да се забавляваш. Независимо дали е било маркетингов трик и PR, няма никакво значение. Те получиха славата, но и дадоха много на своята публика. И до днес по клубовете звучат хитовете им „Я сошла с ума“, „Полчаса“, „Нас не догонят“ и много други.

Лена Катина и Юлия Волкова се събират в дуета t.A.T.u. през 1999 година. И двете се явяват на кастинг за солов изпълнител, но по време на прослушването се заражда идеята да бъде създаден дует със скандален имидж. По това време двете изпълнителки са едва 15-годишни, но приемат идеята и поставят началото на своята обща музикална кариера. Името на дуета идва от „Та любит Ту“, което в превод означава „Едната обича другата“. С него те дават знак, че на музикалната сцена се задава нещо наистина нестандартно.

Още с първата си записана песен „Я сошла с ума“, t.A.T.u. се изкачват на върховете в класациите на руските радиостанции, като успяват да се задържат там в продължение на месеци. На 21 май 2001 г. те издават първия си албум – „200 по встречной“. Всяка песен от него става любима за почитателите на t.A.T.u., но „Я сошла с ума“, „Полчаса“ и „Нас не догонят“ стават световноизвестни и претърпяват различни колаборации съвместно с Rammstein, Prodigy и други.

През 2002 t.A.T.u. записват английска версия на дебютния си албум, като в него включват бонус песента „Клоун“. Година по-късно скандалните девойки представят Русия на музикалния конкурс Евровизия с песента „Не верь, не бойся“. t.A.T.u. успяват да се класират на трето място след Турция и Белгия. Преди старта на конкурса изрично са получили предупреждение от организаторите, че ще бъдат дисквалифицирани в случай на хулиганство и непристойно поведение.

През 2005 г. на световния пазар излиза албумът „Dangerous and Moving”, който в Русия носи заглавието „Люди Инвалиды“. Той става златен в Мексико, Тайван и Русия. От него се открояват „All About Us”, “Friend or Foe”, “Gomenasai”, както и „Люди Инвалиды“. Една година по-късно, малко преди да прекратят работата с музикалната компания, която ги продуцира излиза албумът „t.A.T.u.The Best”, а през 2008 г. излиза и третият албум със заглавие „Happy Smiles”.

Краят на t.A.T.u. идва през март 2011 г., когато в официалния сайт на дуета се появява съобщение за тяхната раздяла. Като причини за разпадането са посочени конфликтите между Лена и Юлия, както и тяхното желание да градят солови кариери. Години след официалната си раздяла, дуетът се събира за откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи, където изпълняват хита си „Not Gonna Get Us”. След тази изява се заговори за събиране на дуета, но за съжаление на техните фенове, това не се случи.

Днес, години след разпадането на t.A.T.u., Лена живее в САЩ и пише песни, както на английски, така и на испански. Юлия пък има два брака зад гърба си и две деца – момче и момиче. През 2017 г. изпълнителката сподели, че има рак на щитовидната жлеза. За щастие на всички нейни почитатели, тя успя да се пребори с коварната болест.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *