Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. В памет на Ивайло Крайчовски тази седмица нашите уикенд герои са Формация Студио "Балкантон" (ФСБ).

На 21 август 2018 г. Крайчовски почина внезапно на 57-годишна възраст. В ФСБ е от 1983 г., когато е избран на мястото на Александър Бахаров, до финала на големия концерт по случай присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г.

Ивайло Крайчовски е инициатор за създаването на група Стари муцуни с ветерана на българския рок Георги Минчев. Той бе и организатор на мемориалните концерти „Цвете за Гошо“ и различни рок фестивали и сцени.


Формация Студио „Балкантон“ или ФСБ всъщност са замислени като студиен проект, но днес могат да се похвалят с много повече от това – 19 албума, над 3000 концерта, стотици изяви на европейската музикална сцена, многобройни участия в световни рок фестивали, десетки телевизионни музикални филми и програми…

Всичко започва през 1975 година, когато Румен Бояджиев, Константин Цеков (клавишни и вокал) и Александър Бахаров (бас и вокал) се събират, за да обърнат родната представа за възможностите на прогресив рока, за перспективите на неповторимия български фолклор в полето на една друга, толкова различна музикална територия. В този състав излизат на бял свят три сингъла и два албума – “Non Stop” и “ ФСБ II”. Първият e с кавъри на Джентъл Джайънт, Патрик Мораз, Ле Орме, а вторият – вече с авторска музика.

През 1979 година триото става квинтет. Иван Лечев – китара и Петър Славов – барабани участват за първи път в третия албум на групата – “Кълбото”. Той съдържа само пет песни и остава в историята на ФСБ като най-краткият техен албум. От това време са „Празник“ и „Игра на въже“. Само година след това, през 1981 г., излиза следващият студиен албум – „78 оборота“, който съдържа песните „Илюзия“, „Сезони“, „Пътуване“, „Случва се“, „78 оборота“ и „Безсъница“. Така от студиен проект, ФСБ се превръща в най-атрактивната концертна група в България.

През 1983 г. Ивайло Крайчовски става басист на ФСБ. С него групата остава в историята като първата българска рок група, изнесла концерт на стадион, пред внушителната за годините аудитория – 15 000 души. Става въпрос за стадион „Академик“. Тогава единствената национална телевизия – БНТ, заснема концерта “на живо” и го включва в каталога на Златния си фонд. Следват албумите “VI”, забележителният двоен албум “На концерт”, записан през 1985 година, в препълнената зала Универсиада в София, “Обичам те дотук” през 1987 г., както и “Kissing You Good Night”, издаден в Австрия и Германия.

ФСБ работят като студийни музиканти за други изпълнители, записват и аранжират огромна част от албумите на българските поп певци, с което променят облика на “българската естрада” и налагат ново виждане за естетически критерии, в крак със световните тенденции в музиката. Често имат ангажименти в Австрия и Германия.

През 1987 г. пътищата на ФСБ се преплитат с този на големия Хосе Фелисиано, което води до покана момчетата да работят в САЩ. И ето, че бандата отново става студийна, а Румен Бояджиев и Константин Цеков аранжират и продуцират албума на Хосе “I’m Never Gonna Change”, издаден през 1989 година. Те са единствените български музиканти удостоени с най-високото признание в музикалния шоу бизнес – Grаmmy през 1990 за продукция и аранжимент на световно известния латиноамерикански хит “Ciellito Lindo”.

През 1987 г. излиза емблематичният за групата албум „Обичам те дотук“, който съдържа 10 песни, между които „Обичам те дотук“ и „В средата“. Това е най-дългия албум на ФСБ. През 1989 г. бандата издава максисингъла “Високо/ Няма как” с поредните, изпреварили времето си композиции. Не спира работата им и в елитни звукозаписни студиа в Хамбург, Мюнхен и Виена. През 1991 година ФСБ се установяват в София, където в тяхното студио, започват да се занимават активно с филмова, театрална и рекламна музика. Две години по-късно музикантите излизат за кратко от своето студио за експериментални записи на нови парчета. Първите записани композиции остават в историята като “недовършения албум” – „Последният човек“, „Вълче време“, „Иде вятър“.

Преиздаването на цялата дискография на ФСБ, в колекция от три албума “Антология”, компилациите “Балади” и “Сингли”, в периода 1999-2003 г., както и турнето на бандата през 2000 г. станаха едни от най-очакваните и аплодирани музикални събития в България, в първите години на ХХI век.

На 1 април 2008 г., за съжаление на хилядите фенове, се спомина дългогодишният барабанист и мениджър на групата Петър Славов. По-късно групата е редуцирана до трио, както започва в началото на кариерата си. През 2010 г., 35 години след основаването на ФСБ, Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев, отново като трио, представят своя нов албум ФСБ (“ФСБ точка”) – петнадесет композиции концентрирали цялата мъдрост, любов и талант и всичко още неказано и дълго премълчавано.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *