Евтини самолетни билети

Всеки уикенд © Меломан.бг | Музиката на твоя живот събира най-големите хитове на най-големите звезди от родната и световна музикална сцена и ви ги подарява в страницата си във Facebook. Тази седмица нашите уикенд герои са представителният духов оркестър към Националната гвардейска част. А поводът, разбира се, е Денят на храбростта - 6 май.

Оркестърът е уникален по своята същност – неговият професионализъм и високо майсторство съчетават изпълнението на произведения от широк музикален диапазон – от невероятното богатство и звучене на българската народна музика до военните маршове, класическата музика, естрада и джаз.

Първият военен духов оркестър в България е създаден през 1879 година. От 1892 година оркестърът преминава към Лейбгвардейския ескадрон. Това е и първият професионален симфоничен оркестър – нещо съвършено ново за страната ни.


С годините от този оркестър израстват и се развиват едни от най-видните наши композитори и диригенти – Филип Кутев, Емануил Манолов, Атанас Иванов, Дико Илиев, Никола Цонев, Жеко Димов, Никола Казасов, Цветан Цветков, Стоян Стоянов.

На 1 февруари 1951 г. по решение на правителството на Република България е създаден Представителен духов оркестър на Министерство на народната отбрана. От 2001 г. оркестърът влиза в състава на Националната гвардейска част. Специално за читателите на © Меломан.бг диригентът на гвардейския оркестър майор Ради Радев, разказва какво е усещането да ръководиш такъв екип от музиканти.

Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. Със създаване на държавата и встъпване в длъжност на новия княз възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции.

Изборът пада върху първа Софийска конна сотня. На 30 юни (или 12 юли по нов стил) тя осъществява първия официален ескорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици, сотнята за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І.

Парадите по времето на цар Борис III са били предвождани от Министъра на войната, като колоните са били дълги от „Цариградско шосе“ през Орлов мост до „Александър Невски“. Цялото софийско множество се е струпвало, за да усети патриотичния дух и упование на войската си.

Първата жена гвардеец у нас е Гергана Иванова. Постъпва в Националната гвардия на 1 юли 2012 г., в навечерието на 133-тата годишнина от създаването на Българската национална гвардия. За да влезе в редиците на гвардията, тя трябва да изпълни куп изисквания – 76 коремни преси за минута, 56 лицеви опори за същото време, крос 1000 метра за четири минути и 10 секунди, тегло под 85 кг., ръст между 178 и 182 см. И това са само част от изискванията към жените, които искат да получат максимален брой точки при постъпване в Националната гвардия.

Като елитни части гвардейците са не само в първата линия на всички паради, юбилейни чествания и тържества, но и първи при връчване на бойните знамена. Те са единствената войскова единица с право да носи както личния флаг на владетеля, така и официалното бойно знаме на българската армия.

По време на Сръбско-българската война, българската армия наброява 86 000 души. Общият брой на доброволните дружини и отряди възлиза на 14 000 души. Недостатъчният брой на офицери, боеприпаси и униформи не пречи на българите да спечелят войната.

В началото на XX век общият брой на Българската армия възлиза на 102 000 души. Числеността ѝ надвишава тази на войската на Съединените щати. По време на Първата световна война България мобилизира 800 000-на армия. Това я превръща в държавата, която издържа най-голямата армия на глава от населението в света.

Наред с церемониалните функции, представителният духов оркестър към Националната гвардейска част развива активна концертна дейност и има успешни и незабравими участия на международни фестивали на военните духови оркестри в Германия, Франция, Унгария, Израел и Русия.
Коментари

Свързани:

2 коментара

  1. Здравейте, извинявайте за късния отговор. Ето какво разбрах по въпроса – с отброяването до 7 е прието да се ознаменуват 7-те най-големи и важни, според историците, български битки. Така се отдава почит към загиналите във всички боеве за България.
    Поздрави!

  2. С интерес дълго и настойчиво търсих защо при команда „Оркестър-„Заря“! преди изпълнението военния духов оркестър брои до 7 и тогава започва,но никъде не намерих и сянка от информация!Много моля ако знаете-съобщете ми!Предварително Ви благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.