Евтини самолетни билети

Музикални редактори, композитори, автори и водещи на предавания за българска музика тази година наистина бяха затруднени в селекцията на множеството добри песни, участващи в конкурса на Българско национално радио "Пролет 2017".

Повечето от тях са на млади и още непопулярни изпълнители, а сред познатите са имената на P.I.F. и Сленг.

По регламент от постъпилите 65 предложения само 12 можеха да достигнат до финала. В последна сметка журито си „стисна ръцете“ за 13 нови творби, които ще се състезават в 48-мото издание на конкурса.


Номинираните песни ще се излъчват от 24 март до 25 април 2017 г. по националните програми „Хоризонт”, „Христо Ботев” и регионалните радиостанции Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Кърджали, Пловдив, Стара Загора, София, Шумен и може да се слушат и в сайта на „Пролет 2017“, където тече гласуването за „Специалната награда на слушателите“.

С новите си творби българските музиканти ще се състезават за няколко категории. Носителят на I-ва награда ще получи парична награда в размер на 3000 лева и статуетка, носителят на II-ра награда – парична награда в размер на 2000 лева.

Специалната награда ще осигури участието на спечелилата група или изпълнител като представител на България в един от най-престижните европейски форуми за обмен на съвременна поп и рок музика -„Евросоник“ в Грьонинген, Холандия.

Конкурсът предвижда и две специални отличия – на музикалната гилдия и за дебют.

Благодарение на излъчването в националния ефир голяма част от допуснатите парчета, са се превърнали през годините в музикални хитове. И тази пролет по двете национални и деветте регионални програми на БНР ще звучат не само 13-те финалисти, но и всички добри предложения.

Ще ги слушаме в музикалните класации и предавания през следващите месеци и се надяваме на успеха им пред националната аудитория. Това е и една от причините най-старият български конкурс за поп и рок музика, да има толкова голям престиж. В предишните му издания са участвали най-популярните български автори и изпълнители – много преди да станат звезди на българската сцена.

Церемонията по награждаването и гала концертът на „Пролет“ 2017“ ще бъдат на 25 април в Първо студио на БНР.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.