Идва новото издание на конкурса „Пролет“ на Българско национално радио. Авторите и изпълнителите на неизпълнявани пред публика и неизлъчвани досега песни могат да се включат до 3 март като участници в 48-мото издание на надпреварата, благодарение на която са създадени десетки стойностни български шлагери.

Създаден още през 1970 г., Пролетният конкурс на БНР има мисията да стимулира създаването на нови български поп и рок песни, която изключително успешно изпълнява. Първият победител преди 47 г. е била песента „Яворова пролет“ в изпълнение на изключителното трио Паша Христова, Мария Нейкова и Мими Иванова, с музика и аранжимент на Светозар Русинов.

Не само песните-победители, но и голяма част от допуснатите в селекцията парчета са се превърнали в хитове, благодарение на излъчването им по националните програми. Оттук тръгва и популярността на много млади групи и изпълнители.


Едно от свидетелствата за това е на Стефан Диомов, който разказва колко трудно е опитвал на наложи в началото „Тоника СВ“. Когато групата участва в конкурса и песните им започват да се „въртят“ по националното радио обаче салоните се изпълват с публика и многобройни фенове на формацията.

Музикалните продуценти на БНР пазят интересни истории и още по-интересни записи от почти половин вековната история на конкурса. Към тях ще бъдат прибавени и тазгодишните участници. В екипа на 48-ото издание на конкурса „Пролет“ по традиция са включени музикални редактори, автори и водещи на предавания за българска музика, звукорежисьори и продуценти.

Имената им са добре познати на музикалната общност и аудитория – като познавачи на жанра с авторитетно и компетентно мнение, с отстояване позициите на стойностната музика.

Номинираните и наградени песни ще спечелят атрактивни парични и непарични награди и ще дадат на своите автори и изпълнители възможности за участие в големия финален концерт, участие във фестивала “Евросоник” в Холандия и за реализация на нова продукция – като награда за млад изпълнител.

Най-важното е обаче, че новите песни от конкурса „Пролет“ намират трайно място в програмите на БНР и достигат до широката слушателска аудитория.

А ето и един от хитовете на конкурса „Пролет“ – победител в конкурса за 2002 г. „Светлина“ с музика, аранжимент и в изпълнение на Валди Тотев.

На заглавната снимка: Димитър Атанасов,
победителят в конкурса през 2016 г.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.