От днес в ефира на програмите на Българското национално радио отново звучи музика от репертоара на "Музикаутор". След направени отстъпки и от двете страни, предстои сключване на договор между БНР и сдружението за колективно управление на авторски права.

Решението на Управителния съвет на БНР е продиктувано от желанието трудът на българските автори на музикални произведения да бъде достойно заплащан и те да не бъдат ощетявани от възникналия спор между двете организации.

Сключването на договора е мотивирано и от ангажимента на БНР като обществена медия да предлага на слушателите си разнообразно съдържание, предназначено за всички групи от широката му аудитория.


Припомняме – в резултат на наложената забрана от страна на „Музикаутор“, от началото на годината БНР излъчва само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори.

Радиото благодари на творците, предоставили права за излъчване на съвременна българска музика, както и на музикалните редактори, справили се с необичайната ситуация. Доказателство, че БНР продължи да изпълнява обществените си функции, е повишената слушаемост на програмите на националното радио.

Общественото радио ще участва активно в дебатите за актуализиране на Закона за авторско право и сродните му права в съответствие с европейската Директива 2014/26/ЕС, която позволява свободна конкуренция в сектора за колективно управление на авторските права.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.