26 февруари 2016 г. е крайният срок за приемане на нови български поп и рок песни за конкурса „Златна пролет”, организиран от Българското национално радио. Това е 47-ото му поредно издание, което го нарежда сред най-дълголетните, авторитетни и очаквани музикални събития у нас.

Много български композитори, поети, автори на текстове, изпълнители и групи са били част от тази творческа надпревара. Той е своеобразен преглед на съвременните постижения в жанра и стимул за неговите създатели.

Подробности за регламента, срокове и изискванията са в сайта на Конкурса – prolet.bnr.bg. В него е и цялата информация, свързана с различните етапи от провеждането му, с цел пълна прозрачност. Заявки за участие се приемат на електронен адрес prolet@bnr.bg.


Организаторите от „Музикална къща БНР” по традиция очакват активно участие – нови авторски композиции, заявки за бъдещи хитове, които ще допълнят богатия фонд на БНР.

И тази година номинираните песни ще бъдат 12, избрани от селекционна комисия от компетентни музиканти – продуценти, автори и водещи на предавания за българска музика, музикални редактори, звукорежисьори. Творбите ще се състезават за атрактивни награди.

Професионално жури от 7 души – композитори, поети, текстописци, продуценти и изпълните, ще определи носителя на приза „Златна пролет“ – статуетка и 3000 лв. и втора награда от 2000 лв. Те се присъждат на екип от изпълнителите и авторите на музиката, текста и аранжимента и се разпределят поравно между тях.

Един от финалистите печели изключителната възможност да представи свой проект на концерт в Първо студио на БНР и участие в престижния фестивал за обмен на поп и рок музика “Евросоник” в Грьонинген (Холандия) – eurosonic.net. Тази награда също се определя от селекционната комисия.

Досега БТР, Д2, Шангри Ла, Гравити Ко, Уикеда, Акага, Фючър шок , Криста, Силует и О. J. , К – Ross са представяли България на голямата музикална сцена.

Специалните награди на „Златна пролет” са:

  • на слушателите, която се определя чрез гласуване в сайта на конкурса prolet.bnr.bg.
  • на музикалната гилдия – продуценти, музиканти, текстописци, редактори и журналисти.

Номинираните и наградени песни от конкурса „Златна пролет” традиционно стават постоянна част от фонда и програмите на БНР. Гала концертът и връчването на наградите ще се състои на 12 април 2016 г. в първо студио на БНР и ще бъде заснет и излъчен от БНТ – дългогодишен медиен партньор на конкурса.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *