„Разходка“, „Къщичката на баба Яга“, „Врява на децата след игра“… частите от цикъла „Картини от една изложба” на М. Мусоргски са едни от най-образните и запомнящи се пиеси за пиано в историята на класическата музика.

Оркестрирани от Морис Равел, днес те звучат в концертните зали по целия свят. „Картини от една изложба” ще бъдат изпълнени на 18 май от Симфоничния оркестър на БНР в зала „България“, заедно със световната премиера на “Тротоарен вихър” под диригентството на неговия автор – Виктор Илиев.

Ден преди това обаче, първи слушатели на тези творби ще бъдат децата-участници в Образователната програма на Музикална къща на БНР. Този път те не просто ще научат да разбират музиката и картините, които тя създава, но и ще рисуват.


С участието на учениците на Виолин Неделчев от 143 училище в София – „Георги Бенковски“ след образователната програма ще бъде организиран своеобразен пленер. В него те ще създъдат своите „картини от една изложба“, вдъхновени от музиката.

Рисунките ще бъдат с тематика, взета от частите на произведението – може би „Гном“, „Стария замък“ или пък „Къщичката на Баба Яга“ и „Танца на малките пиленца“ и т.н.

Всеки концерт от образователната програма има за цел да доближи и създаде интерес у децата към света на музиката.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.