Докато в спора си с „Музикаутор“ Българското национално радио излъчва само некомериална музика, бе оповестена обществена поръчка за „Наземно аналогово радиоразпръскване на програмите на БНР, съгласно издадено от КРС решение №00761 от 21.07.2008 г. на територията на Република България“. От техническата спецификация стават известни новите планове на БНР.

Предвижда се развитие на електронните съобщителни мрежи, излъчващи програмите на БНР с цел възможност за въвеждане на цифрово излъчване в гр. София и други големи областни центрове, като това да бъде в синхрон с държавната политика по този въпрос.

Държавна политика по темата засега няма, а това изобщо е първото споменаване на цифрово радио в български официален документ. Въпросът не е повдиган в СЕМ или други институции, но от друга страна вече е известно, че в следващите месеци ще започне пробно цифрово излъчване в София, пише predavatel.com.


В програмата за развитие са посочени предавателите, които предстои да се пуснат за трета национална радиопрограма с младежки формат, която предстои да бъде създадена на основата на сегашното Радио София: Белоградчик, Благоевград, връх Ботев, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Каварна, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Петрич, Петрохан, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Слънчев бряг, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен.

Генералният директор на БНР Александър Велев и директорът на Радио София Светослав Костов вече няколко пъти изказват желанието си за преформатиране на Радио София в третата национална програма. Не се знае обаче, дали СЕМ ще одобри това скъпоструващо начинание. Не е ясно и как КРС ще намери нови честоти, след като от години твърди, че в големите градове няма свободни.

Нова регионална станция Радио Велико Търново също е заложена в плана с предаватели във Велико Търново, Габрово и Плевен. Това очевидно отменя идеите на предишното ръководство от миналата година за създаване на Радио Плевен.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *