Най-старият конкурс за българска поп и рок песен „Златна пролет“, който БНР провежда от 1970 година, завърши с гала концерт в Първо студио. Всички 11 песни финалисти, за разлика от друг път, са изпети на живо и са на български език.

И тази година, на 47-то издание на „Златна пролет“ бяха избрани песни, жанрово различни и даващи нов облик на звученето на медията. При избора на 11-те песни, които стигнаха до финал, своя глас дадоха още и слушателите на БНР, както и професионално, и журналистическо жури.

Първа награда спечели младият творец Димитър Атанасов с авторската си песен „Връщам се“ в дует със Стелияна Христова (музика – Димитър Атанасов, аранжимент – Алекс Нушев, текст – Десислава Димова). Димитър е отдаден на музиката и е доказал таланта си като композитор и изпълнител в различни конкурси, музикални реалити ТВ формати. Стелияна пък беше първият победител в шоуто „Гласът на България“.


Слушателите на БНР също дадоха своя глас при избора на песен, а той беше за композицията „Едно начало“ в изпълнение на Милена Костова. Музиката е на Ефтим Чакъров, текстът е в съавторство между певицата и Радомира Михова. Милена е завършила висшето си музикално образование с поп и джаз пеене в НБУ. От години живее и работи в Копенхаген. Основно се изявява на европейската клубна сцена, а в България я връщат различни проекти и музикални събития като този конкурс.

Във всяко едно издание на „Златна пролет“ има награда и за дебют. Така се дава възможност на млади автори да открият своя път на професионалната сцена. Сега този шанс получи група „Хибрид“ с песента „Прозорец“. Основател е Рене Ранев, популярен с авторските си проекти. В тази композиция той си сътрудничи с Георги Трифонов, автор на музиката и текста.

Наградата на музикалната и журналистическа гилдия тази година отиде в ръцете на Васил Петров – име, отдавна познато не само на родната, но и на чуждата поп и джаз сцена. Той взе участие с песента „Пролетта е в мен“ по музика на Валери Петров и текст Иван Беловски.

Наградата, към която се стремят повечето изпълнители през последните години, е собствен концерт на фестивала „Евросоник” в Грьонинген, Холандия. Това е и най-голямата награда, която БНР и конкурсът „Златна пролет“ дават на изпълнител или група. На тазгодишното издание призът, който включва участие на фестивала и парична награда, дадена от професионалното жури, отиде в ръцете на музикантите от Der Hunds за песента „Спомен“ по музика на групата и текст на Борислав Мудолов. Това е алтернативна рок група, която има издадени два албума, а скоро предстои да излезе и трети. Участвали са във всички рок фестивали у нас и са били подгряваща група на звезди като Guns’n’Roses, Ugly Kid Joe и др.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *