Песента на Сузанита "Луцифер и Буда", в която 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад показва средни пръсти освен скандална, се оказа и крадена. Приликите между песента на Сузанита с trap парче на арабски диджей отпреди няколко години вече бяха разконспирирани.

Всъщност не става дума за прилика, а за използване на семпъл 1:1. Този семпъл е от изключително известна религиозна песен на бахайската вяра.

Бахайството е религиозно течение, формирано преди два века в Персия. Към днешна дата има няколко милиона последователи, най-много от които са в САЩ. Има последователи дори и в България.


Оригиналната песен „Allahumma Ya Subuhun“ е на близо 40 години. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Исак и е изключително популярна след последователните на бахайската вяра.

„Невероятно е как продуцентите на този клип са смятали ще подобна кражба ще им се размине. Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. Това беше религиозен запис. Правя много религиозна музика за бахайската вяра. Тази религия има повече от 10 млн. последователи по света. (…) Когато ми изпратиха това видео в YouTube, го пуснах… Тя (Сузанита – б.ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това – бяха използвали моя запис. В този клип може да чуете моя оригинален запис. Така че това видео в YouTube е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Исаак е написал. Това са нарушения на две авторски права“, каза продуцентът на оригиналната музикална творба Том Прайс пред bTV.

Факт, песента беше свалена от YouTube късно снощи.

„Ако не свалят песента, ще заведем дело на момента. Но първо само ще ги помолим да махнат песента. Ако са изкарали пари от тази песен, ще ги помолим да преведат тези пари за избрана благотворителна кауза в България от наше име. Ние не искаме да ни дават пари… Тези хора не са питали мен и не са питали композитора. Ако бяха питали, аз нямаше да им позволя. Те просто са взели неговата песен и са написали нови думи, което е още по-лошо. (…) Тези хора никога не са получавали разрешение нито да използват записа нито самата песен. Те нямат разрешение да правят това“, категоричен е Прайс.

Бащата на младата изпълнителка – популярният поп-фолк музикант Орхан Мурад, обаче не вижда проблем с парчето.

„За пореден път занимаваме аудиторията с ненужни за нея неща, но това пък прави Сузанита по-популярна. Казусът за мен е много ясен и няма никакъв скандал. Най-отговорно заявявам, че те, децата, са използвали един семпъл от диджей Бис от Arab trap. Взели са един бийт, това са два такта. В авторското право до четири такта се води за заимстване, а не за плагиатство. Става въпрос за семпълче от два такта, което Сузи и нейните приятелчета са взели и са започнали да импровизират отгоре. Не e вярно това, което каза господинът, че тя пее същата мелодия – мелодията е съвършено различна, даже малко фолклорен мотив има.“, така отговори Мурад на въпрос на bTV има ли според него кражба.

Мурад отхвърли и твърденията, че текстът е откровено сексуален.

„Това, че някой е обладан от Луцифер и Буда, значи, че в него се борят доброто и злото. Точно за това става въпрос – че показваме пръст на дявола и го караме да пали свещи, което означава, че се борим с него, за да го превъзпитаме. Толкова ли никой не иска да чуе текста на тази хубава песен?!“, попита той.

От своя страна Сузанита е категорична, че лично се е свързала с автора на инструментала, макар да не успя да посочи кой е той. На въпрос дали има документ, договор за авторско право, тя отговори:

„Имаме доказателство, мога да ви покажа. Нека всички видят, че не крада, имаме позволение“.

По думите ѝ тя е писала на диджея и той е поискал само да бъде цитиран като автор, което е направено.

„Колкото до договорите, аз имам 3-4 песни мои, направени на сръбски, една на турски. Никой нито ме е питал, нито ме е защитил. Единият певец стана певец на Сърбия за 2001 г. с моя песен и какво от това?“, каза Мурад.

Запитани дали ще се вслушат в призива на Прайс да дадат парите за благотворителност, Мурад отговори:

„Ще дарим половината, ако спечелим. От клипа Сузанита не е спечелила стотинка, защото от YouTube не се печелят така лесно пари“, посочи той.

Двамата бяха категорични, че песента няма да бъде спряна.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.