Новият албум на Vataff Project идва при нас директно от студиото на Виктор Маринов в Родопите. Името на албума е вдъхновено от планината: на родопски диалект "Solьmen" значи "охлюв". Според езика на символите охлювът е свещен знак на лабиринта и търсенето, но Vataff Project не търси символика, а благозвучие.

Проектът е смесица от абстракции, eлектронна музика, бийт и етно инструменти от цял свят, придружени с концептуални визуализации.

Още през 2001 г. „високотехнологичният и аналогов до трансцендентност“ Виктор Маринов слага началото на звуковите експерименти. От тогава насам Vataff Project се отличава със своя собствен специфичен звук с елементи на психеделично техно, ембиънт и трип-хоп. Музиката им води до екстаз и танци, вдъхновени от ритуали от древни времена, но и от настоящето и бъдещето.


В „Solьmen“ звукът на Vataff Project еволюира, намерил източници извън сферата на матричните форми и образи. Албумът е антология от авангардни таланти – в него участват едни от най-интересните и успешни български музиканти. Познаваме Веселин Митев (дудук, фояра) от Исихия и Кайно Йесно Слонце, Росен Захариев (флюгелхорна, тромпет, перкусии) от джаз проектите FlyWeToTheMoon, Metaфоrmoza, признат с категорично нестандартните си участия. Антон Карадимчев (китара и вокали) е добре познат в театралните и музикални среди на берлинската и софийската ъндърграунд сцени. Всички техни стилове се сливат умело от електронния лайф акт на Виктор Маринов.

Той живее и твори дълго време в чужбина, участва в различни фестивали и партита в над 24 държави в Европа. В Берлин работи по музиката на различни документални филми и реклами, а един от най-успешните му проекти е с един от операторите на Вим Вендерс – Роби Мюлер. В България работи по визията на Vataff Project с художника Венелин Шурелов – доцент в програмата „Дигитални изкуства“ към НХА.

На 23 февруари в софийския клуб MAZE и по време на турнето на Vataff Project из страната публиката ще има възможността да види неговите визуализации, концептуално сътворени специално за музиката от „Solьmen“. Макар и „човек на пътя“, Виктор намира най-много спокоствие и вдъхновение сред българската природа. Има собствено звукозаписно студио в Родопите, именно там е записан албумът.

„Родопите са любимото ми място в България и е изключително подходящо за творческия процес, защото тук се чувствам много добре. А когато човек се чувства добре, това влияе и на работата му. Иначе, не бих могъл да кажа, че съм се установил в планината, защото пътувам постоянно. В момента обаче студиото и самият аз сме локализирани именно тук“, разказва Виктор Маринов.

„Solьmen“ е достъпен за закупуване онлайн в платформaта Bandcamp, до няколко дни ще е в iTunes и Amazon, може да се намери и в избрани локации с щандове на Fusion Embassy.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.